Актуально

Убезпечуємось, але на вибори йдемо!

Місцеві вибори-2020 – нелегке випробування для виборців та кандидатів, адже вперше голосуватимемо в умовах карантину. Вдвічі складніше тому, що Хмельницький – у “червоній” зоні. Проте минулого четверга під час брифінгу заступник міського голови Володимир Гончарук закликав громаду не панікувати й прийти на вибори. Влада міста робить усе, аби виборчий процес пройшов безпечно.

Особливо важко буде дільницям, що знаходяться в медзакладах, де госпіталізовані хворі з підтвердженим діагнозом COVID-19. Таких на території міста п’ять: інфекційна, міська і три лікарні неміського підпорядкування. Членів виборчої комісії на таких дільницях безкоштовно забезпечать всіма належними засобами індивідуального захисту, зокрема й костюмами. Спеціалісти проінструктують, як їх одягати.

Члени виборчої комісії, які ходитимуть по домах, спілкуватимуться з ймовірно зараженими особами, повинні мінімально контактувати з виборцями, бути в масках і рукавичках. Виборець має голосувати з власною ручкою.

Для членів виборчої комісії забезпечена така кількість масок, щоб могли змінювати їх через кожні три години. Окремо кожна дільниця, залежно від кількості виборців, отримає до 250 масок для громадян, які забули власні. Сформований і міський резерв на 15 тисяч масок, які підвозитиме на дільниці спеціальна бригада в разі потреби. Так само забезпечуватимуть і ручками.

Для того, аби зменшити ризики поширення коронавірусу під час виборів, використані ручки складатимуться окремо. Їх продезінфікують і використовуватимуть повторно, адже вірус на поверхні живе не більше 48 годин. Утилізовуватимуть лише використані маски.

Якщо протягом дня у когось із членів виборчої комісії зʼявляться ознаки захворюваності, така особа може покинути приміщення дільниці, а після 20.00 ізолюватися в окрему кімнату. Решта членів комісії працюватимуть у звичному режимі. Роботу комісії може бути призупинено, якщо її склад не використовував засобів індивідуального захисту. Якщо в когось із членів комісії підтверджено хворобу до настання голосування, то така особа може не брати в ньому участі.

Кожному члену комісії вимірюватимуть температуру на початку процесу голосування й за вимогою. Для кожної виборчої комісії закуплено аптечку.

Виборцям потрібно приходити на голосування в масках та рукавичках. Маска, опущена на підборіддя, вважається правопорушенням. Підрахунок голосів на дільницях традиційно розпочнеться з 20.00. Перерви під час підрахунку заборонені.

За словами Володимира Гончарука, цьогорічні вибори для виборчих комісій досить складні й тому, що потрібно перерахувати голоси з чотирьох бюлетенів. Ймовірно, підрахунок розпочнеться з найпростішого – бюлетеня за міського голову. Інші бюлетені можливо рахуватимуть протягом понеділка. Потім розпочнеться здача бюлетенів та протоколів у територіальну виборчу комісію.

Щодо ситуації з поширенням коронавірусу в місті, заступник міського голови повідомив, що кількість активних хворих у Хмельницькому знизилася. Станом на 22 жовтня їх було 800 осіб, а минуло тижня — 1300. Якщо така динаміка збережеться, за тиждень знову зможемо перейти в “помаранчеву” зону.

Не всі хворі на коронавірус голосуватимуть на дому. В засобах індивідуального захисту мають право прийти на дільницю.

Також посадовець додав, що нині подано документи в Міністерство охорони здоровʼя України, аби надати додаткові ліжкомістя хворим на коронавірус. А це плюс 20 ліжок інфекційній лікарні та плюс стільки ж міській лікарні. Подано документи й на дозвіл лікування вагітних та породіль у міському перинатальному центрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *