COVID-19

Тільки спільними зусиллями здолаємо коронавірус

Нотатки з брифінгу міського голови

— 20 жовтня — перший день після антирекордів з коронавірусу, в місті не зафіксовано жодного нового випадку хвороби.
— Станом на ранок 21 жовтня 3693 випадки і 66 випадків за останню добу. Разом з тим маємо 2748 випадків одужань, 209 одужань за останню добу. На жаль, 76 випадків летальних. Наразі маємо 869 активних випадків, 224 людини госпіталізовані в інфекційну та міську лікарні.

— Стежимо за інформацією і бачимо розбіжність у статистиці, яку подає місто і яку озвучує обласний штаб. Чому так?
— Наша статистика одужань суттєво відрізняється від обласного штабу. Якщо місяць тому я казав, що в нас різниця приблизно 150-200, то нині вона доходить до тисячі випадків. Причина дуже проста: ми даємо фактичні одужання, а обласний штаб подає статистику на підставі внесеного екстреного повідомлення обласним лабораторним центром. Але в нас є випадки, коли людина одужала і вже два-три тижні ходить на роботу, а там вона рахується як активно хвора. Були випадки, коли людина лікувалася амбулаторно і після одужання ще понад місяць рахувалась хворою. Тому статистика обласного штабу не є коректною. Я радив би користуватися нашою інформацією, вона точніша.

— Скільки хворих зараз на COVID-19 перебуває на стаціонарному лікуванні?
— В інфекційній лікарні 133 хворих, з яких 127 хмельничан. Дітей, дякувати Богу, госпіталізованих немає. Шестеро дітей з пневмонією госпіталізовано в дитячу міську лікарню.
Ситуація в інфекційній лікарні стабілізувалася попри дуже складну ситуацію два-три тижні тому. Бо найбільше виявлених випадків фіксували в кінці вересня на початку жовтня: 113-140 щодня. Така кількість пов’язана з тим, що тривалий час обласний лабораторний центр не робив аналізи, а потім робив скопом. У нас було таке, що був один випадок в день, потім 13 у день, а потім 140. Фактично поденних ніяких сплесків не було, але зроблені аналізи і такі ось розбіжності.
В інфекційній ситуація була складна. По суті, з 12 жовтня ця ситуація стабілізована: кількість виписок або відправлень на доліковування, що дозволяє наказ МОЗу, і кількість госпіталізованих приблизно однакова. Ресурс в інфекційній лікарні є, ліжкомісця є. Звичайно, дуже велика проблема — завантаженість наших лікарів. З березня вони працюють наповну, об’єктивно дуже стомлені. Їм подяка і шана від нас усіх. Вони — молодці.
13 жовтня представники міського штабу відвідували інфекційну лікарню. Спілкувалися з лікарями та хворими. Загалом ситуація стабільна. Щодо міської лікарні: два тижні тому була велика кількість госпіталізованих. Нині ситуація також стабілізувалася. Ми збільшили там кількість ліжкомість до 130. При тому міська лікарня ще збільшить свій ресурс, аби втримати ситуацію контрольованою. Хочу подякувати медикам міської лікарні. Вони вже понад місяць приймають людей на госпіталізацію і нині працюють з величезним навантаженням. Тижнів два в нас приймає на госпіталізацію міський перинатальний центр. Звичайно, тільки породіль, але з усієї області. Наразі восьмеро хворих породіль госпіталізовані в перинатальному центрі, з них шість — хмельничанки.

— Щодо проблем у медзакладах: чи достатньо препаратів для лікування хворих на коронавірус ?
— Головна — це кисень. Я неодноразово повідомляв під час брифінгів, що за кошти міського бюджету ми купували кисневі концентратори і для міської, і для інфекційної лікарень. Плюс для інфекційної ми поставили портативний кисневий концентратор, який забезпечує два відділення. Нині маємо фактично до 200 кисневих точок. Тобто одночасно 200 людей можемо забезпечувати киснем. Ця кількість не є достатньою і на останній сесії міськради ми виділили 700 тисяч гривень на 30 кисневих концентраторів, які розподілять порівну між міською та інфекційною лікарнями. Крім того, на цій же сесії ми виділили мільйон гривень на спец-автомобіль для інфекційної лікарні. В тому є надзвичайно гостра потреба. Але зараз вирішили, що куди більша потреба в кисні. Отже, за цей мільйон ми купимо ще 25 кисневих концентраторів. Але в разі потреби будемо докуповувати.
Є проблеми з медикаментами, особливо в інфекційній лікарні. Ними, нагадую, забезпечує обласний департамент охорони здоровʼя. Зазвичай ліки надходять на два, максимум три дні. Відтак людям доводиться докуповувати ліки. Тому ми б хотіли, аби 20 мільйонів гривень з обласного бюджету все ж таки використовувалися на медикаменти, яких потребують хворі.
Щодо засобів захисту є все. Єдине, що треба, це комбінезони, але ситуація не критична. Міська дитяча нормально забезпечена. Інфекційна теж має запаси, але їх постійно треба поповнювати. Принагідно цього тижня отримали допомогу від меценатів. Це маски, халати, комбінезони, окуляри…
На останній сесії на міську медгалузь ми виділили 3,8 млн грн. Рівень допомоги з боку держави в нас нульовий. Фактично доводиться все закривати з міського бюджету, меценатами. Крім того, є допомога від обласної бази спецмедпостачання.

— Нині говорять, що після канікул освітні заклади перейдуть на дистанційну форму навчання. У якому режимі працюватимуть школи, дитсадки в листопаді?
— Садочки в нас працюють і нині. Більше того, спостерігаємо більшу кількість відвідувань, ніж в усі попередні роки. З 1 червня за 4,5 місяця маємо тільки чотири випадки захворювання дошкільнят. Додам, що в садочки вже подали опалення і жодних загроз у їхній роботі я не бачу.
Що стосується шкіл, ситуація теж стабільна. Наразі маємо 13 класів з 1217, які працювали дистанційно. Тут важливо насправді порівнювати, бо інколи в пресі читаєш якісь катастрофічні цифри. На канікули пішли з 19 числа, що пов’язано з виборчим процесом. Тому що з понеділка розпочали роботу виборчі комісії, а велика кількість їх у школах. Після завершення виборчого процесу і підрахунку проведемо дезінфекцію і діти повернуться до навчання. Попередньо це 30 жовтня. Ситуація щодо захворюваності учнів нормальна. Ми маємо тільки 89 випадків підтверджених з 36 тисяч учнів. Є випадки захворювань серед учителів. Тому канікулами ми, по суті, розірвемо ланцюг застудних захворювань і спокійно, дасть Бог, повернемось до нормального навчання. Не дистанційного, не змішаної форми, а саме нормального звичного очного навчання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *