Акцент

Рідне місто, зелене й чисте

Варто лише оглянутися довкола, прискіпливіше придивитися до свого мікрорайону, де живете, до своєї вулиці. І — побачите, у якій зеленій оазі живемо нині, яке неоціненне багатство маємо і передамо наступним поколінням.
Площа зелених насаджень нашого міста збільшується щороку. І всім їм одразу надається статус парків і скверів. Що це означає — запитаєте. А те, що кожна зелена зона зі статусом (навіть зовсім невелика) передається на баланс комунального підприємства “Парки і сквери міста Хмельницького”. І відтоді її ніхто не зможе забудувати. Тобто, якщо у вас під вікнами є скверик, який дихає живою прохолодою у спекотні дні, то будьте певні, що тепер ніхто не зможе нахабним чином той скверик викорчувати і почати споруджувати там, наприклад, висотний будинок. І сонце, як і раніше, заглядатиме у ваші вікна.
Зелені шати нашого рідного міста займають 140 гектарів. За останні чотири роки в обласному центрі з’явилося понад 30 нових парків та скверів.
Приміром, ще в жовтні 2019 року на сесії Хмельницької міської ради було затверджено п’ять нових ділянок, на яких з’являться парки та сквери.
І цим рішенням, зазначив тоді Олександр Симчишин, депутати унеможливили на цих землях будь-яку забудову. Загальна площа земельних ділянок, які не будуть забудовані, — 33 гектари. Це ділянки у провулку 2-му Трудовому; між вулицею Свободи та Старокостянтинівським шосе; між вулицями Степанкова та Болохівською; на вулиці Трудовій у районі багатоквартирних житлових будинків №№11-13; на вулиці Залізняка в районі житлових будинків №№30 та 32/2.
І вже на початку 2020-го, на позачерговій сесії міської ради, депутати проголосували за виділення ще трьох земельних ділянок під парки та сквери. Найбільша з них — 47 гектарів — на вулиці Холодноярців.
Облаштування цих зелених зон поки що в планах, однак хмельничани вже мають змогу максимально насолоджуватися відпочинком у практично повністю оновлених парках ім. М.Чекмана та ім. Т.Шевченка, де передбачені різноманітні розваги для мешканців різного віку. Уже розроблено концепцію великого парку “Подільський”, розташованого на розі Львівського шосе та вулиці Західно-Окружної. Проводилися громадські слухання, на яких представляли ескіз парку і вивчалися думки мешканців мікрорайону. Проєктанти пропонують зберегти у новоствореному парку максимально природні умови. Втім з реалізацією планів доведеться зачекати, поки в міському бюджеті на це буде достатньо грошей.
А от проєкт реконструкції парку “Молодіжний” (на березі Південного Бугу) нещодавно було візуалізовано. Найближчим часом він має пройти процедуру оцінки впливу на довкілля. Після цього виділять гроші на завершення розробки проєкту. Якщо будуть фінансові можливості, реконструкцію парку розпочнуть уже наступного року.
Можемо сміливо пишатися сквером, облаштованим не так давно на розі вулиць Степана Бандери та Зарічанської. Ця відпочинкова зона справді має європейський вигляд. Стильно, сучасно, комфортно.
Придивіться до Привокзальної площі: як облаштовано територію, які фонтани грають веселково! Хто відвідує дендропарк, теж не міг не помітити, наскільки він став комфортнішим для відпочинку. Те ж саме можна сказати й про міську набережну: отримуєш максимальне задоволення від прогулянки нею. А запитайте хмельничан, які мешкають на розі вулиці Свободи та проспекту Миру і поблизу, чи подобається їм нова відпочинкова зона з прекрасним фонтаном? У позитивній відповіді можете не сумніватися, бо сама чула сотні схвальних відгуків. Ну, і, звичайно, мешканці мікрорайону Озерна вдячні за облаштування зони відпочинку біля озера. Нарешті дикий відпочинок на берегах водойми став цивілізованим і приємним.
Зелене й чисте місто — ось яким стає наш Хмельницький. Насправді, погодьтеся, треба дуже любити рідне місто, щоб так дбати про нього.
Тому закономірним є визнання нашого міста найкомфортнішим в Україні (ми випередили навіть Київ і Львів).
Варто нагадати також, що ще у вересні 2019 року Хмельницький став переможцем у номінації “Найуспішніше екологічне місто” у конкурсі Еко Тріумф. Ще на той час, окрім земельних ділянок, які виділялися під парки та сквери, з метою збереження природних ландшафтів та розширення території природно-заповідного фонду було виготовлено наукове обґрунтування та подано на затвердження 14 об’єктів парково-заповідного фонду місцевого значення загальною площею понад 10 гектарів.
Додайте до цього постійне прагнення до чистоти й наполегливу боротьбу зі сміттям — ми вже на крок ближчими стали до омріяного будівництва сміттєпереробного комплексу та рекультивації діючого полігону ТПВ. Адже на початку цього місяця було підписано грантову та кредитну угоди Проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів між Хмельницьким комунальним підприємством “Спецкомунтранс” та Європейським банком реконструкції та розвитку й Інвестиційною платформою сусідства Європейського Союзу.
Отож комфортне, зелене й чисте місто — це наш рідний Хмельницький. Підтримуймо добрі справи влади. Цінуймо те, що живемо в такому місті.
І поки гарна погода — до парку відпочивати. Свіже повітря й хороший настрій додасть нам здоров’я і сил.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *