Від слова до діла

Новий старий парк

Матусі з візочками, закохані пари, студентські ватаги з гітарами, літні люди… усі відпочивають у найбільшій зеленій зоні міста — парку ім. М.Чекмана. На 55 гектарах 71-річної оази нині, здається, є все: атракціони, зоокуточок, фудкорти, артзони… Щороку на розбудову парку з міського бюджету виділяються кошти на ремонти, озеленення, будівництво нових зон тощо.
Однією з найголовніших принад парку є зоокуточок. За словами директора комунального підприємства “Парки і сквери міста Хмельницького” Олександра Бондарчука, тутешня фауна налічує понад два десятки видів тварин та птахів.
Затишне містечко тварин у центрі парку приваблює дорослих та дітей не тільки своїми мешканцями, а й дизайном. Тут — креативні мурали, кольорові будиночки, мости, хатинки для водних птахів тощо. Створено належні умови для дотримання гігієни. Приміром, після того, як погодуєте братів наших менших, можна помити руки в сучасній вбиральні. Зоокуточок повністю самоокупний. За словами дирекції парку, кошти з міського бюджету на його утримання не витрачаються, що дає можливість більше витратити на догляд усієї території парку ім. М.Чекмана.
За останні роки парк таки справді покращав. Там, де раніше росли здичавілі трави й чагарники, — нові пішохідні й велодоріжки. Минулими роками дорогу для велосипедистів із фіксатором їх кількості проклали вздовж парку, повз набережну. Цьогоріч велодоріжка з’явилася й біля пішохідного мосту парку. Вона веде до нещодавно прокладеного місточка. Тож парк тепер не лише для пішоходів, а й для велосипедистів. Їх їзда безпечна й комфортна. Така шана любителям двоколісного транспорту — не просто дань європейській традиції. Пропаганда велоїзди — це екологічна альтернатива викидам автомобілів, яких у місті щороку більшає. Тож недаремно Хмельницький визнано одним із екологічно найчистіших міст України.
Для юних хмельничан та гостей міста в парку ім. М.Чекмана найбільше локацій і розваг. У році, що минає, збудовано три секції нового дитячого майданчика. Будівництво ще однієї продовжиться наступного року.
Найголовніше в парку, звісно ж, — каруселі. Комунальники демонтували й здали на металобрухт старі, аварійні. На їх місці приватний підприємець збудував великий атракціон — автодром. Такого Хмельницький ще не бачив. Підтримки підприємців дирекція парку чекає й для облаштування оглядового колеса. Нині воно в процесі відновлення. Уже виготовляються нові кабінки.
Решта атракціонів для дітей та дорослих продовжують роботу в звичному режимі й працюватимуть до кінця жовтня. Новий сезон розпочнеться в травні наступного року.
Ті, хто бував за кордоном, бачив, як вільно в цивілізованих країнах відпочивають у парках, всадившись просто на траву. Здавалося, нам до такого ще далеко, адже звикли, що поміж дерев міських парків по коліна бур’янів, між якими — гори сміття. Проте Олександр Бондарчук запевняє, що вже наступного року в парку побільшає зон, засіяних газоновою травою, де можна буде бавитися малечі й влаштовувати пікніки дорослим.
Міські парки зведені не лише для відпочинку та розваг. Це ще й культурні осередки, які приваблюють артоб’єктами, дають інтелектуальну поживу. Цього року в головному парку міста з’явилася мистецька алея з десятком дерев’яних скульптур, які залишилися після міського фестивалю. Цікаві монументи з дерева розташовані вздовж нової доріжки парку. Тут, на правду, є що роздивитися, де сфотографуватися. Незабаром вздовж алеї з’являться ще й нові лавочки.
Чимало років місто славлять скульптури земляка — народного художника України Миколи Мазура. Досить масштабні конструкції митця облаштовані й у цьому парку. П’ять із них оновили цього року, решта — минулими роками. Найсвіжіша відреставрована авторська композиція парку — “Космодром”. Реставрувати скульптури допомогло міське управління житлово-комунального господарства.
У парку традиційно відбуваються масштабні міські культурні заходи, зазвичай на сцені просто неба колишнього літнього кінотеатру. Інша його частина нині слугує скейтбордом. Багато років бездіяльним був танцювальний майданчик парку. Нині тут замінюються колони та огорожа.
Парк — зелені легені міста. Щороку тут насаджують нові рослини. У 2020 році вздовж набережної висаджені червоні клени. Кілька десятків саджанців пустили коріння на місці, де мали б висаджувати 1000 дерев у рамках всеукраїнської акції, яку відмінили через карантин. Також уздовж набережної насаджено кущі самшитів і зроблено нову зону, засіяну травою. У парку постійно розчищають гілля старих дерев, крізь їх крони проступає світло, відтак тут завжди затишно й комфортно.
“Нині проводимо осінню санітарну чистку, обрізаємо сухі дерева й піднімаємо ствол. Готуючись до зими, плануємо культивувати паркові зони, вирівняти ґрунт і засіяти їх травою. Одну зону вже облаштували, за дві наступні візьмемося, коли з’явиться можливість”, — каже Олександр Бондарчук.
Набережна, просторі алеї парку гарні вдень, інколи хочеться милуватися ними й увечері, але чи це безпечно? Як запевняє Олександр Бондарчук, нині укладено договір із приватною охоронною фірмою, яка слідкує за тутешнім порядком. Телефонний номер охорони є на вході в парк, біля зоокуточка та фонтану. В парку цілодобово працює охоронець. Крім того, за порядком спостерігають патрульні поліцейські. Зокрема за тим, аби на території не розпивали спиртні напої. Тож безпека в парку на високому рівні.
А для тих, хто відмовляється від вечірніх прогулянок через страх темряви, комунальники облаштували гарне паркове освітлення. Цьогоріч з’явилася нова лінія освітлення від оглядового колеса до мікрорайону Гречани. Минулими роками по-новому освітлено набережну.
Безпечно в парку й у негоду. Заховатися від дощу можна в дерев’яних альтанках.
У парку нині є не лише сучасні атракціони, а й крамнички з сувенірами та смаколиками. Як стверджує Олександр Бондарчук, місця підприємці вигравали на аукціоні, ініційованому міською владою.
“Загалом, протягом останніх років культура відпочинку в парку значно зросла. Це тішить, хоч досі трапляються вандали, які руйнують зроблене для людей. Як-от влаштовують, м’яко кажучи, безлад у туалетах. Їх у парку нині є три: два оновлені і новий — для людей з обмеженими можливостями. Тут є всі зручності. Наступного року плануємо ще вдосконалити паркові вбиральні. Чистоту в парку підтримуємо щодня. Щоранку його територію прибирають 12 працівників, які не тільки збирають сміття, а й насаджують нові квіти, займаються іншою господарською діяльністю.
Для догляду за парком цьогоріч закупили мотоблок для культивування великих ділянок під посів газонової трави. Ще потрібні трактор та пляжоприбиральна машина”, — ділиться Олександр Бондарчук.
Щодо пляжу, який також підпорядкований дирекції парку, цьогорічний сезон відпочинку пройшов на високому рівні. На пляжі облаштовані сучасний туалет, фонтанчики з питною водою, цьогоріч додали ще нові сонцезахисні парасолі, відремонтували роздягальні. Вздовж пляжної асфальтованої алеї встановлені лавочки для відпочинку. Для пляжного сезону-2020 було завезено 300 тонн піску.
Родзинка Південного Бугу, який омиває парк, — Острів кохання. Цьогоріч його розчистили: вирізали сухі дерева, скосили траву. Він став сценою для проведення міського фестивалю.
Тож, коли гість з іншого міста запитає вас, куди в Хмельницькому піти, аби отримати естетичну насолоду, порадьте й міський парк ім. М.Чекмана.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *