Від редактора

Веселковий настрій

На стінах Палацу творчості дітей та юнацтва створюються мистецькі мурали.

Думаю, не знайдеться у нашому місті людини, якій би подобалася сіра й облуплена (ще донедавна) будівля Палацу творчості дітей та юнацтва. Десятки років стояла вона, відлякуючи гнітючим виглядом перехожих. І навряд чи хто із заїжджих зміг би здогадатися, що тут, виявляється, творчістю займаються юні хмельничани! Ну, точно: навмисне годі й придумати.
Моя приятелька, дочка якої десять років відвідувала танцювальну студію в Палаці творчості, розповідала, що кожного разу, коли водила доньку на заняття, не втомлювалася дивуватися: хто ж власне міг спорудити таку похмуру будівлю?
Палац творчості (починав будуватися на початку 1980-х років минулого століття як Палац піонерів) власне був довгобудом. Та й після завершення, яке по-моєму нікого уже не втішило, він почувався сиротою. Бо про нього ніхто не дбав. Усі, хто був при владі в ті роки, навіть не дивилися в його бік. Кому яке діло, в яких умовах займалися діти? Кому, зрештою, це боліло? Хіба лиш батькам і самим викладачам, яким теж було дуже некомфортно працювати у таких умовах.
І ось нарешті три роки тому міська влада вирішила навести лад у Палаці творчості, відремонтувавши його, зробивши ошатнішим, теплішим і затишнішим. Щоб дітки наші нарешті почувалися там, як удома.
Ще тоді міський голова Олександр Симчишин обіцяв, що з часом “це не буде сіра совкова будівля — це буде сучасний об’єкт”. Ремонт розпочали з того, що на сходовому майданчику зробили гідроізоляцію, щоб під час дощу туди не затікала вода. Ремонтували сходи, плити, перекриття між підвалами і сходами. Перед входом облаштували площу.
Нині, за словами директора Палацу творчості дітей та юнацтва Марини Пилипак, на металопластикові замінено майже 90 відсотків вікон, частину вхідних дверей. Повністю завершено облаштування площі перед Палацом, утеплюється фасад будівлі.
Власне Палац, як і обіцяв міський голова, повністю змінює свій вигляд. Він стає барвистим і по-справжньому привабливим. І ось нарешті останні яскраві штрихи до нового портрета — на стінах Палацу створюються мурали. Цього року планують розмалювати дві стіни. Продовження буде наступного року, коли мурали з’являться на стіні біля сходів та входу на панорамній будівлі.
Мурали створюють художники Ольга та Михайло Коробкови. Дизайн розробив пан Михайло. В роботі використовують лише якісні матеріали, які дають гарантію збереження яскравості кольорів.
За задумом авторів, на мистецьких муралах будуть зображені елементи творчості, якою діти займаються в гуртках Палацу. Це і шахи, й оригамі, і музичні інструменти, й ноти… Щоб нарешті кожен перехожий милувався красою муралів і розумів, що у середині Палацу вирує справді творче життя.
Варто зазначити, що подібних палаців, як у нашому Хмельницькому, в Україні лише п’ять. Тут є велика сцена для концертних виступів, містка глядацька зала, просторі класи для занять хореографією та іншими видами мистецтва. Нині в Палаці творчості дітей та юнацтва займаються понад дві з половиною тисячі школярів.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *