Запитання “Проскурова”

Бліц-опитування серед хмельничан, які поділились своїм баченням виборчої кампанії та власними прогронзами і уподобаннями

Віталій ОЛУЙКО, політик, доктор наук з державного управління, професор, депутат обласної ради:

— Найнецікавіша, беззмістовна виборча кампанія. Спостерігаємо засилля центральних партій, які здійснюють обкатку своїх “партайгеноссе” напередодні дострокових парламентських виборів. Замість шалених коштів на пустопорожню зовнішню рекламу реально допомогли б нашим лікарням у боротьбі з короновірусом. Міським головою безспірно і з гарним результатом прогнозую переобрання чинного мера, який продемонстрував успішне управління містом Хмельницьким.

Сергій БРИЖАНЬ, заслужений діяч мистецтв України, головний режисер Хмельницького академічного театру ляльок “Дивень”:

— В Україні не партії, а кланові бізнес-проєкти, мета яких — будь-яким чином обдурити виборців, щоб прийти до влади. Всі вони тотально порушують виборче законодавство, використовуючи підкуп виборців, клонування кандидатів, брудні технології дискредитації конкурентів. Все це при повному мовчанні тих, хто має запобігати подібному хаосу, — правоохоронців, та ще й при публічному лобіюванні президентом країни однієї політичної сили! Виборчий бюлетень перетворено на кросворд, у якому без пляшки не розібратися. Передбачаю, що буде дуже низька явка і велика кількість зіпсованих бюлетенів.Я особисто голосуватиму за Симчишина, бо на моїй пам’яті він найкращий міський голова. Логічно буде й голосувати саме за його команду депутатів.

Микола Довгальов, заслужений артист України, соліст обласної філармонії:

— Чесно кажучи, виборами переймаюсь мало. Взагалі політикою, політичними дебатами цікавлюсь менше, ніж мистецтвом. Мене влаштовує команда нинішнього мера і нинішня міська рада. Які лідерські риси вважаю найголовнішими для очільника міста? Все просто: сказав — зробив. Головне, не обіцяти золоті гори, а реально, щоденно працювати для людей і для міста.

Тетяна ВАСИЛАШКО, економіст, пенсіонерка:

— Виборча кампанія брудна. Вважаю, може багато втратити партія “Слуга народу”, але поповняться ряди ОПЗЖ. Мером хочу бачити пана Симчишина, у складі міськради — ЄС та команду чинного мера.

Іванна Борецька, лікар КП “Хмельницький серцево-судинний центр”:

— За міжнародними стандартами за рік до виборів не можна вносити зміни до законодавства щодо виборчої системи. Децентралізація, об’єднання територіальних громад, укрупнення районів і зміна меж виборчих округів — це все формує нерозуміння, яким чином і кого ми обираємо. Це ж стосується і способу формування виборчих комісій і бюлетеня. В нас це можливо, а тому часу для інформації практично немає, буде багато помилок, зіпсованих бюлетенів, які рахуватимуть малообізнані члени комісій. Можна лише сподіватися, що свідомих виборців побільшає, що люди голосуватимуть не за тих, хто роками їх годує обіцянками, а за людей відповідальних, надійних і порядних. Я особисто не буду голосувати за партію олігархів. На посаді мера бачу чинного міського голову.

Наталя, Балагур, підприємець:

— Я порахувала, скільки білбордів і сітілайтів від партії “За майбутнє” тільки на проспекті Миру — більше 300, стільки ж від партії “Слуга народу”. А якщо порахувати ці всі плакати по всьому місту, по селах та районах області, по магістралях? Ми навіть собі не уявляємо, які це гроші величезні. Думаю, краще голосувати за тих, хто не боїться зустрічатись з виборцем, має що розказати і має стратегію своєї команди, а не за тих, хто купує виборця і сипле гаслами. Я однозначно голосуватиму за партію Симчишина, бо хочу, щоб і надалі місто змінювалось на краще.

Микола ВАВРИНЧУК, доктор історичних наук, політолог, викладач ХНУ:


— Виборча кампанія організована олігархами, підбір кандидатів здійснювався ними особисто або їх довіреними особами, тому якісного складу депутатів не передбачається, будуть продовжувати грабувати регіон і наживатися. Багато людей у знак протесту відмовляються йти на вибори. В місті будуть голосувати більшість за діючого міського голову. До обласної ради є декілька гарних кандидатів, але дивує їх вибір політичних олігархічних партій.

Отже, виборчого маятника вже не зупинити, час невпинно наближає 25 жовтня. І хоч побоювання, що така масова акція може підняти планку коронавірусу, вибори вже не зупинити: готуймо маски, ручки, антисептики і, звісно, дай нам, Боже, не помилитись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *