Знай наших!

Хмельницький — найкомфортніше місто в Україні

Наше місто посіло перше місце за комфортністю проживання, випередивши Київ. Такі дані оприлюднив журнал “Фокус”,
який 12 років поспіль публікує рейтинг комфортності
українських міст.

Хмельницький — місто, де добре працювати і комфортно жити. Місто парків і скверів, місто спорту, місто високої якості освітніх послуг, місто змін. Так про Хмельницький відгукуються городяни.
Ніна Терещенко, продавчиня: “Наше місто в останні роки змінилось дуже: чисто, нові тротуари, велодоріжки, а якими гарними стали парк Шевченка і Чекмана — все окультурено, вичищено, плиточка викладена, лавочки, ліхтарі, фонтани, дитячі майданчики крутезні! Змінився й парк Франка, який раніше був занедбаний, з’явився новий сквер на розі Зарічанської і Бандери, що вже облюбували мами з дітками та старенькі. Навіть пляж став схожим на пляж, набережна прекрасна”.
Володимир Сідлецький, таксист: “Їздити стало безпечно і комфортно: дороги відремонтовані не тільки в центральній частині міста, розмітки на дорогах, освітлення класне. Двори, до яких раніше взагалі було не заїхати, відремонтовані. Їдеш ввечері і дійсно Хмельницький не впізнати — гарно і цим можна тільки гордитися”.
Надія Вовкотруб, пенсіонерка: “Мене як колишню вчительку тішить, що в місті будуються школи, дитсадки, спортивні майданчики, проводять чимало розважальних і пізнавальних заходів. Йдеш Проскурівською і навіть не віриться, що Хмельницький став таким сучасним”.
Торік за рейтингом комфортності Хмельницький був на другій сходинці, поступившись лише столиці. Цього року наше місто, отримавши 201 бал, обігнало на 15 балів Київ. А оцінювали організатори рейтингу міста за 14 різними критеріями: динаміка чисельності населення, рівень злочинності, витрати міського бюджету на одного мешканця, середній дохід населення, рівень зайнятості та безробіття, можливість здобуття вищої освіти, рівень ділової активності, міська інфраструктура, рівень забезпечення культурних потреб, ціни з комуналки, екологічний стан міста, туристична привабливість та інші параметри.
“Бути найкомфортнішим містом — це дуже круто і надзвичайно почесно. Критерії, за якими оцінює “Фокус”, різноманітні. Цього року, до речі, до традиційних додали ковідоцінку, тобто, по суті, оцінювали роботу влади з коронавірусом. Крім того, окремо міряли медицину. Це дійсно висока планка, яку потрібно утримувати і робити Хмельницький максимально комфотним, тому що ми свідомі того, що є ще велика кількість дворів, вулиць, доріг, тротуарів, транспорту, парків, скверів, навчальних закладів, які важко назвати насправді комфортними”, — коментує міський голова Олександр Симчишин.
Крім інфраструктури, Хмельницький обійшов міста-мільйонники в розвитку транспортної мережі, хоча і поступається столиці, адже в нас немає ні повітряного, ні водного сполучення. Рівень середньої заробітної плати в нас також поки що нижчий, ніж у великих обласних центрах.
“Якщо брати транспортну інфраструктуру, то ми серед лідерів, тому що все пізнається в порівнянні. Нині хмельничани відчувають певний дискомфорт у заторах. Хоча якщо вони поїдуть до Києва, то зрозуміють, що таке дискомфорт насправді. Звичайно, що ми поступаємось по середньому розміру заробітної плати таким містам, як Одеса, Дніпро, Київ, — коментує міський голова. — 14 балів з 22 можливих Хмельницький набрав за рівнем екологічних показників та рівнем безпечності. Адже дороги в місті роблять максимально зручними і для водіїв, і для пішоходів, і для велосипедистів. А ще зручні і комфортні зупинки громадського транспорту, в тому числі і розумні. Це сортування сміття і відкриття центру негабаритних та будівельних відходів, встановлення підземних контейнерів для сміття та сучасне освітлення вулиць”.
Незмінно найвищими вже кілька років поспіль залишаються в місті показники економіки. Це підтвердили Міжнародна організація USAID й Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, які впродовж 2019-2020 років досліджували індекс конкурентоспроможності міст України. Хмельницький, набравши 72,96 бала зі 100 можливих, визнаний лідером у боротьбі з корупцією, публічності, відкритості бюджету, доступі до ресурсів і як місто з найбільш сприятливим бізнес-кліматом в Україні.
Тож бути першими в Україні і за рівнем конкурентоспроможності, і за рівнем комфортності — це не випадковість, а щоденна кропітка праця. Місто, відколи його очолює Олександр Симчишин, щоденно рухається вперед, демонструючи позитивну динаміку в усіх сферах життя громади. А щоб утримати лідерські позиції, в Хмельницькому сформована стратегія розвитку на найближчі п’ять років. Нині в пріоритеті модернізація системи теплозабезпечення, покращення якості води й повітря, електронні сервіси, ремонти дворів, будівництво доріг, дитсадків, сміттєпереробного комплексу, індустріального парку, створення нових робочих місць та добудова Палацу спорту.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *