Стратегія

Хмельницький енергоефективний

У Хмельницькому пройшли Дні сталої енергії, об’єднавши громаду в прагненні зробити місто ще більш енергоефективним, довкілля ще чистішим, а містян заощадливими!

Щоб змінити стереотипи у свідомості людей і переконати їх, що сталі енергетичні технології та управлінські рішення — не лише економічно вигідні і корисні для довкілля, а й дозволяють економити гроші і є цілком досяжними, щороку в Хмельницькому проводять Дні сталої енергії. Відбувається це в рамках Угоди мерів як засіб своєрідної кількаденної “мобілізації” мешканців, політиків, підприємців, представників громадських організацій, щоб усім разом замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в себе в місті, регіоні, країні та світі.
У Хмельницькому Дні сталої енергії вперше відбулися у 2015-му, а відтак уже п’ятий рік поспіль влада міста й ековолонтери інформують хмельничан про сучасні способи ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії. На таких заходах містяни дізнавалися, як без газу та електрики можна зварити каву і навіть борщ, а за бажання своїми руками зробити “сонячний бойлер”, в якому за кілька годин нагрівається понад 100 літрів води. Знаємо вже, що, приймаючи душ замість ванни, економимо до 400 літрів води на тиждень, а вимкнувши з розетки на ніч телевізор та комп’ютер, бережемо 10 відсотків електроенергії, яка йде в нікуди і при цьому ми за неї платимо гроші. Так само хмельничани навчилися берегти без великих затрат тепло взимку, обклеюючи батареї світловідбиваючою плівкою.
Втім навіть такі цікаві просвітницькі акції, які відбуваються раз на рік під час Днів сталої енергії, не здатні забезпечити радикальний перелом у свідомості масового споживача енергії та перетворити його на прихильника енергоощадності, енергоефективності та “зеленої” енергії. Для цього має працювати неперервна, цілісна, добре продумана програма дій із підвищення обізнаності різних цільових груп з одночасним практичним залученням їх до процесу. В Хмельницькому діє не одна, а десятки таких програм.
“Сумарно — це більше 60 енергоефективних проєктів, які дали змогу зменшити викиди в атмосферу понад 215 тисяч тонн СО2 — це насправді дуже величезна кількість. Також у місті впроваджено систему енергоменеджменту, щоденно моніториться споживання енергоресурсів бюджетними закладами. Це дозволяє не тільки заощаджувати, а й визначати необхідні заходи з термомодернізації. Відтак уже утеплено 37 закладів бюджетної сфери, встановлено 16 індивідуальних теплових пунктів”, — наголосив заступник міського голови Володимир Гончарук.
Окрім цього, за програмою співфінансування в місті термомодернізовані (утеплені) 22 багатоквартирні будинки. За кошти міського бюджету утеплені 37 установ: 25 закладів освіти, 7 закладів медицини, 3 — культури, 2 — соцзахисту. Отримати відшкодування з міського бюджету на встановлення сонячних панелей мають можливість мешканці приватного сектора. 22 власники приватних будинків уже цим скористалися, отримавши відшкодування за встановлення відновлюваних джерел енергії (1 млн грн).
За окремою програмою повністю замінено освітлення в усіх класах початкових шкіл міста. Встановлені 16 ІТП з погодним регулюванням та нові індукційні плити в харчоблоках шкіл.
Побільшало в місті й екологічного транспорту.
“32 тролейбуси за останні чотири роки придбано — це і економія, тому що тролейбуси на автономному ходу дають хорошу економію, і популяризація електротранспорту. 18 кілометрів велодоріжок збудували, понад 100 велопарковок в місті. Отож велорух у нас активно розвивається”, — зазначає міський голова Олександр Симчишин.
Діє в місті й програма з модернізації котелень (рекунструйовано 13 котелень та 19 центральних теплових пунктів). Також у рамках цієї програми замінено 30 тисяч метрів старих тепломереж на нові, що суттєво зменшило втрати тепла в мережі. Зекономити 1,3 млн кВт/год вдалося завдяки заміні 3838 старих вуличних ламп розжарювання на LED та встановленню 648 LED світильників.
А на полігоні твердих побутових відходів з 2016 року працює установка з дегазації сміттєзвалища. Вона переробляє метан, який накопичується між шарами органічних відходів у електричну енергію. Частину коштів від її продажу отримує бюджет міста. Небезпечні ж відходи збирає в Хмельницькому Екобус.
“Подальші наші дії спрямуємо на реконструкцію сміттєзвалища. Вигравши 5 млн євро гранту, плануємо вже з наступного року починати це робити”, — каже міський голова.
Цього року через карантин Дні сталої енергії в місті відбулися без традиційних масштабних акцій. Натомість в освітянських закладах пройшли енергоефективні уроки. Відбувся також форум, присвячений відновлюваним джерелам енергії та ефективному її використанню.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *