Споживач

Тепловики області виступили за якнайшвидше прийняття проєкту закону 3800-1

Підприємства ТКЕ Хмельниччини разом з майже 50 теплопостачальними підприємствами України одностайно підтримали якнайшвидший розгляд та прийняття законопроєкту №3800-1. Адже саме цей документ забезпечить вчасний початок опалювального сезону по всій країні.

48 підприємств з усієї України обговорили проблеми галузі на всеукраїнському форумі “Боргова криза на газовому ринку та шляхи стабілізації фінансово-господарської діяльності теплопостачальних та газопостачальних організацій перед початком опалювального сезону”. Наразі вдруге майданчиком для обговорення стала Федерація роботодавців України.

Адже нині, за словами представників асоціацій “Укртеплокомуненерго” та УкрТЕЦ, по всій країні тепловики стикаються з однаковими проблемами. Це багаторічні старі борги за газ, вимивання коштів в погашення заборгованостей минулих періодів, гострий брак коштів на модернізацію і підготовку до зими. На додачу ситуацію ускладнюють ще й непосильні штрафи з боку НАК “Нафтогаз України”, які неможливо включити в тариф на тепло.

“У нинішніх умовах комунальні підприємства країни не спроможні заплатити за природній газ у тих обсягах, у яких виставляються рахунки, — зауважив Ярослав Рабошук, заступник виконавчого директора Асоціації міст України. — Тож саме через це маємо перед початком зими вже 36 мільярдів гривень заборгованості за природний газ!”.

Боргову проблему визнають навіть у Міністерстві економіки, але поки що пропонують заборонити арештовувати рахунки тепловиків під час опалювального сезону.

Однак, за словами фахівців, вирішити проблему теплової галузі можна. Це — проєкт закону 3800-1, який передбачає списання боргів, які утворились на ринку природного газу, через державне регулювання.

“На сьогодні одною із тем, яка має бути розглянута та прийнята — це розроблений законопроєкт 3800-1, — каже Сергій Дунайло, віце-президент міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання “Укртеплокомуненерго”. — Адже саме він дозволить стабілізувати фінансовий стан теплових підприємств”.

Наразі всі учасники форуму разом з представниками місцевої влади домовились повторно звернутись до РНБО, Кабміну та комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з вимогою якомога швидше розглянути проєкт закону №3800-1 та передати його до Верховної Ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *