Соціум

Скласти іспит зимі

Тепло- та водопостачальні підприємства міста готові до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років, — каже начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради Василь Новачок.

Сподіваємося, взимку в наших домівках буде тепло. Адже міські комунальні підприємства “Хмельницьк-теплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі” підготували всі котельні й центрально-теплові пункти. Зокрема оновлено котельні на вулицях Зарічанській, 2 та Кам’янецькій, 46/1. Реконструйовано теплові мережі (протяжність — понад шість кілометрів), відремонтовано газові котли. Завершується ремонт систем теплопостачання та гарячого водопостачання.
Розраховуємо також, що сухо й чисто буде в наших під’їздах. Бо зроблено багато: відремонтовані покрівлі, під’їзди, вхідні та підвальні двері, вікна на сходових клітках.
Варто нагадати, що в місті діє Програма співфінансування робіт з ремонтів багатоквартирних житлових будинків. Вона передбачає можливість мешканцям лагодити дах свого будинку чи виконувати інші ремонтні роботи не лише за власні кошти, а й частково за кошти міського бюджету.
Так, на реалізацію Програми співфінансування ремонтів у 2020-2024 роках (зокрема й реконструкції покрівель у 2020 році) з міського бюджету виділено 11 497,9 тисячі гривень. І вже цьогоріч відремонтовано покрівлі в семи житлових будинках, на покрівлі двох будинків оголошено процедуру закупівлі. Також відремонтовано мережі водопостачання та водовідведення в одному будинку, завершено утеплення фасадів двох будинків та відновлено вимощення навколо одного будинку.
За словами Василя Новачка, загалом упродовж періоду дії Програми співфінансування (2017-2020 років) відремонтовано вже понад 100 будинків. Переважно це — заміна вікон і частково — мереж водопостачання та водовідведення. І в цьому році за Програмою співфінансування також утеплили будинок №3 на вулиці Європейській.
Нещодавно в місті стартувала програма термомодернізації “Енергодім”, яка дає можливість ОСББ утепляти будинки зі значним відшкодуванням з міського та державного бюджетів.
Уже наступного року заплановано активно утепляти будинки за цією програмою. Звернення від п’яти ОСББ уже зареєстровані на сайті Фонду енергоефективності та йде активна робота ще щодо п’яти будинків.
Для всіх нас узимку важливо, аби дороги й тротуари в місті не перетворювалися в суцільну ковзанку, й ними можна було безпечно ходити. Управляючі муніципальні компанії та комунальні підприємства міста підготували вже всю спеціальну техніку (25 одиниць), а також обладнання для прибирання снігу та льоду. Комунальне підприємство з будівництва, ремонту та експлуатації доріг заготовило достатню кількість піщано-соляної суміші.
“Загалом місто готове до всіх викликів у зимових умовах та до подачі тепла у помешкання хмельничан”, — зазначає Василь Новачок.
Однак є серйозні зауваження до роботи ТОВ “Керуюча компанія “ДомКом Хмельницький”. Про це свідчать стан внутрішньобудинкових мереж деяких житлових будинків та численні скарги місцевих мешканців. Лише на службу 1580 за півроку надійшло 210 скарг від хмельничан щодо їхньої діяльності. Дуже часто, приміром, підвали в їхніх будинках або підтоплені, або затоплені.
Тож з 5 жовтня розпочнеться інспекція будинків, які обслуговує “ДомКом Хмельницький”.
Міський голова Олександр Симчишин зазначив, що за десять днів, до 15 жовтня, повинен бути перевірений кожен будинок, кожен підвал. Необхідно перевірити стан ізоляції, залучивши обов’язково представника з теплокомуненерго.
Міський голова наголошує: “Я чекаю на активну, злагоджену роботу. Повна готовність техніки, всіх внутрішньобудинкових мереж. Все відпрацюємо, запустимо. Своєчасно та ефективно надаватимемо всі послуги мешканцям”.
У місті заплановано до 1 листопада закінчити всі ремонтно-дорожні роботи.
А на сесії міської ради в жовтні буде розглянуто питання про фінансову підтримку теплопостачальних підприємств міста.
І насамкінець ще одне дуже важливе питання, яке теж стосується підготовки до зими і нас із вами. Ви маєте борги за житлово-комунальні послуги? Так, ви, які постійно вимагаєте від комунальників оперативності в забезпеченні тих чи інших послуг. Правильно між іншим вимагаєте.
Але, все-таки так само вчасно заплатіть за послуги, які отримуєте. Бо до зими, зауважу, ми особисто теж повинні готуватися. І не лише пальто й чоботи купувати. А дбати про те, щоб у власній оселі було тепло.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *