Культура

Подорож крізь віки

У місті вперше зняли повнометражне історичне кіно про Богдана Хмельницького. Сюжет розгортається біля п’яти міських пам’ятників гетьману. В проєкті задіяно майже сім сотень людей. На видовищну стрічку витратили майже півтора мільйона гривень.

У День міста, 26 вересня, у Хмельницькому відбулася довгоочікувана премʼєра фільму “Пам’ятники Богдану оживають”. За підтримки Українського культурного фонду стрічку знімали у нашому місті. Це, по суті, перше повнометражне художньо-історичне кіно, яке випустила місцева компанія Kvasnovsky.film. Присвячується робота 425-річчю від дня народження великого гетьмана, а також 180-ї річниці від дня народження українського драматурга Михайла Старицького, за пʼєсою якого знімали кіно. Режисер фільму — Богдана Латчук.
Презентували фільм у соціальних мережах та на широкому екрані в центрі міста. Він вийшов дуже символічним. Сюжет розгортається на тлі п’яти міських пам’ятників Богдану Хмельницькому, звідси й назва фільму. Розпочинається кіно сценою, де українці у вишиванках крокують тернистим полем, а під їхніми ногами стрічкою розливається кров. Це символізує нелегкий історичний шлях України до її незалежності.
Криваві дороги ведуть українців з давнини до сучасності і перетворюються на колії хмельницького залізничного вокзалу. Так “оживає” перший міський пам’ятник Богдану Хмельницькому на Привокзальній площі. З нього розходяться червоні нитки, до яких прив’язані українці. Зневірені, безсилі від гніту та несправедливості у країні, вони розривають нитки — відриваються від українських коренів, які уособлює Богдан Хмельницький. Проводяться паралелі із сучасними буремними подіями на сході України.
Гетьмана Богдана зіграв народний артист України Володимир Смотритель. Поклавши руку на плече знесиленого бандуриста (його у стрічці зіграв заслужений артист України Микола Волівоць), запитує, чому той у смуті? На що старець відповідає, що радий своїй сліпоті, бо не хоче дивитися, як нищать його Україну.
На тлі цієї картини зʼявляється епізод з життя гетьмана — прощання з першою дружиною Ганною, яка у фільмі уособлює Україну (акторка облмуздрамтеатру Галина Іванова). З її пишного вінка всією Привокзальною площею розходяться кольорові стрічки, але барвисту прикрасу знімають із голови українки.
Воскреслий гетьман у розпачі, бо і в новий час Україну нищить ворог. Знову підіймає булаву — закликає сучасних воїнів до бою за рідну землю. Події переносяться у Національну академію Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького. Тут, біля погруддя-пам’ятника Богдану Хмельницькому, головний герой кличе прикордонників у бій, називає їх нащадками славних козаків. Кращим дарує свій іменний нагрудний знак.
Благословляє до бою Богдан Хмельницький і військових восьмого полку спецпризначення. Військовики-розвідники — як його син Тимко, котрий із минулого скаче до нього на коні, щоб сповістити про злодіяння загонів ворогів України.
Наступна сцена — біля постаменту гетьману в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП).
Подорожі сучасністю в кінострічці чергуються з епізодами з життя коханки Єлени, яка від ревнощів йде на зговір отруїти гетьмана. Її зіграла акторка обласного академічного муздрамтеатру Сніжана Сигидин.
Один із останніх кадрів — козацьке віче на чолі з Богданом Хмельницьким біля пам’ятника гетьману поруч з обласною філармонією. Війну, козацьку непокору символізують полум’я вогню, що розходяться від постаменту.
Завершується фільм видінням, де на широких зелених просторах у світлу днину Богдан Хмельницький обіймає Ганну, їх обступає народ у святкових вишиванках. Цей епізод, як віра у світле майбутнє, як мрія про перемогу над ворогом, мир, злагоду і любов на рідних теренах.
Кінострічка “Пам’ятники Богдану оживають” вражає спецефектами та зйомками краєвидів. Знімали на схилах Дністра, у міському дендропарку, на околицях Хмельницького.
Крім професійних акторів облмуздрамтеатру, ролі виконували хористи міського муніципального академічного хору під керівництвом Ігоря Цмура. Як зазначає головний диригент, колективу довелося немало попрацювати — брати майстер-класи, аби навчитися акторській грі і вільно почуватися в кадрі. Під супровід симфонічного оркестру обласної філармонії хористи виконували українські пісні.
Спеціально для фільму “Пам’ятники Богдану оживають” хмельницькі майстри виготовили костюми в подільському старовинному стилі, яке носили наші предки. Перевага чорної нитки та лаконічний візерунок — головні його характеристики.
Кінострічка “Пам’ятники Богдану оживають”, хоч і культурне надбання всієї України, стане ще однією візитівкою нашого міста.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *