Проєкт

Хто стукає, тому відчиняють

Міжвідомча комісія при Кабміні ухвалила рішення про виділення 60 мільйонів гривень на продовження будівництва
Палацу спорту в Хмельницькому.

Палац спорту, який почали зводити в Хмельницькому торік у березні, — найпотужніше будівництво в обласному центрі за всі роки незалежності України. Його загальна вартість — понад 280 мільйонів гривень. З самого початку цей проєкт передбачав субвенції з державного бюджету за умови співфінансування з міським бюджетом. Міськрада виконала всі умови, здобула перемогу в конкурсі й отримала державне співфінансування. Вже за рік готовність об’єкта склала майже 50 відсотків. Та вже з початку 2020-го будівельні роботи виконувались виключно за кошти міського бюджету, а відтак темпи сповільнилися, але при цьому будівництво не зупинялось. Але питання державної субвенції зависло в повітрі.
Втім міському голові вдалося наочно переконати державну комісію в необхідності фінансування. І вже на виїзному засіданні підкомітету Верховної Ради з питань спорту, вищих досягнень та спортивної діяльності, яке відбулося в Хмельницькому наприкінці липня, проєкт будівництва був схвалений. Нещодавно міжвідомча комісія при Кабміні ухвалила рішення про виділення з держбюджету 60 мільйонів гривень на продовження будівництва Палацу спорту в Хмельницькому.
“Наразі на Палац спорту використано вже 118 мільйонів гривень. З них 80 мільйонів — це кошти державного бюджету і 20 — міського. В принципі 60 мільйонів з державного бюджету, зважаючи, що до кінця року залишилось небагато часу, ця сума є реальною для освоєння в цьому році. Ми повністю закриємо спортивну залу, утеплимо її, купимо частину спортивного обладнання, яке досить дороговартісне. Там буде по кілька покриттів для різних видів спорту, оскільки міжнародні змагання вимагають різного покриття для різних видів спорту. Там буде дороге освітлення, яке відповідатиме всім вимогам європейських змагань; буде різний звук окремо для спорту і окремо для культурно-розважальних заходів. Тому що це не просто Палац спорту, це місце, де проводитиметься дуже багато заходів: форуми, концерти, виставки”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
За словами керівника будівельної компанії-підрядника Івана Крутилка, будівельники нещодавно завершили обробку металевих конструкцій спеціальними фарбами та колону майбутнього Палацу спорту.
“Майже півтора місяця ми фарбували спеціальними фарбами конструкції стелі самого ядра і шпаклювали 2,5-3 сантиметри несучих елементів колон і металевих конструкцій стін, де це передбачено проєктом. Це клопітка робота, яку можна виконувати тільки в теплу пору року, щоб температура була не нижче 10 градусів. Зробили частину електротехнічних робіт у культурно-оздоровчому комплексі, що біля спортивного ядра. Все це за кошти, які міська рада виділила цьогоріч”, — коментує Іван Крутилко.
Нині на об’єкті триває будівництво гідротехнічної споруди закритого типу для зберігання протипожежного запасу води. Облаштовують також сходові евакуаційні клітини, яких буде п’ять. Загалом цього року з міського бюджету на будівництво Палацу спорту виділили п’ять мільйонів гривень та передбачили ще 3,5 мільйона. Щойно надійдуть кошти з державного бюджету, будівництво перейде в активну фазу.
“На початку року ми озвучували, що готові освоїти 160 мільйонів і відкрити Палац спорту вже в грудні цього року, але, на жаль, державна машина дуже довго їхала. Сподіваємось, що 60 мільйонів ми отримаємо якомога швидше і реально завершимо будівництво вже в 2021 році”, — зазначив Олександр Симчишин.
Нагадаємо, за проєктом арена Палацу спорту розрахована на 3000 сидячих місць. Чотириповерхова споруда матиме чотири спортивні зали площею 290 квадратних метрів кожен. На першому поверсі тренуватимуться спортсмени вищої кваліфікації та проводитимуться змагання всіх рівнів, у тому числі й міжнародні. Другий поверх слугуватиме для загальнофізичної підготовки та активного відпочинку мешканців різних вікових груп з тренажерними залами, медичним блоком, роздягальнями, гардеробом. Передбачені також кафе, кав’ярні, приміщення для адміністративного персоналу.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *