Від слова до діла

Майданчик для особливих діток

Особливий об’єкт — інклюзивний дитячий майданчик — урочисто відкрили минулого тижня поблизу Катедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на території “Соціального центру святого Миколая Чудо-творця для дітей та молоді з особливими потребами” благодійного фонду “Карітас”, що на вулиці Зарічанській, 10/3.
Для втілення ідеї в життя знадобилося два роки. До справи долучилися сотні волонтерів Волонтерського лідерського руху і безпосередньо засновник та керівник Олена Дейна, БО ХОБФ “Карітас” і директор, отець мітрат Іван Данкевич, Хмельницька міська рада та ще сотні небайдужих людей з різних куточків України. Вдалося зібрати 900 тисяч гривень та виграти грант Львівської освітньої фундації на 100 тисяч гривень.
І ось у Хмельницькому з’явився сучасний ігровий комплекс: канатний тунель, гойдалка “Мама і дитина”, гойдалка “Гніздо”, гойдалки з люлькою для дитини на візку тощо. Усі ігрові споруди вже працюють, на черзі — озеленення території та встановлення огорожі.
Важливо, що майданчик створювався спільними силами волонтерів та міської влади. Він буде доступним і для дітей, які живуть поруч. Таким чином майданчик дасть можливість більшого спілкування між здоровими дітками та особливими. Інклюзивні майданчики і спільні простори створюють умови для адаптації обидвох груп дітей. У здорових діток формуватиметься толерантне ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями, тоді як діти з інвалідністю соціалізуватимуться. Підтримуючи ідею створення ігрового майданчика для особливих дітей у мікрорайоні Заріччя, міська влада виділила під майданчик земельну ділянку, підготувала відповідну документацію, долучилася до виконання робіт з благоустрою території. Ці роботи ще до кінця не завершені, в планах — встановлення огорожі для закриття майданчика у нічний час та його озеленення.
Міський голова Олександр Симчишин на відкритті інклюзивного майданчика наголосив: “Сьогодні ще один хороший і щасливий день! Щасливий день вчергове завдяки якісній співпраці Хмельницької міської ради, благодійного фонду “Карітас” і Волонтерського лідерського руху, адже реалізовано багато спільних проєктів у місті. Разом з вами ми робимо великі справи. Впевнений, що таких соціальних об’єктів з’являтиметься ще багато. Наше завдання — відкривати подібні об’єкти як мінімум один раз на день, бо Хмельницький — щодня новий! Усім гарного дня, а діткам — максимально позитивно проводити своє дозвілля на новому майданчику!”.
Обряд освячення майданчика здійснив єпископ Кам’янець-Подільської єпархії Української Греко-Католицької Церкви владика Іван Кулик.
Варто зазначити, що недавно в Хмельницькому за кошти міського бюджету завершили облаштування великого дитячого майданчика у сквері ім. Т.Шевченка. Ще один сучасний багатофункційний дитячий майданчик — на стадії завершення в парку імені М.Чекмана. Обидва ігрові майданчики, що оснащені великою кількістю елементів для дітей з інвалідністю, стали улюбленим місцем відпочинку і розваг дітвори.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *