анонс

З Хмельницького у Проскурів на “Машині часу”

З 26 вересня біля кінотеатру ім. Т.Шевченка запрацює “Машина часу”. Презентація цього проєкту відбулася 16 вересня в Мистецькому дворику на вул. Проскурівській. Як розповіли його автори — представники Агенції розвитку міста, “Машина часу” — це інтерактивна просторова модель 16 головних історичних будівель Хмельницького, шість із яких не збереглися до наших днів.

На головній вулиці Хмельницького до Дня міста розташують павільйон, у якому за допомогою сучасної техніки можна буде побачити архітектурні памʼятки у 3D-форматі. Відвідувачі порухом руки зможуть покрутити будівлі й розгледіти їх із різних боків. Віртуальна екскурсія супроводжуватиметься історичними довідками аудіогіда, який на вибір розмовлятиме українською, польською та англійською мовами. Це дасть змогу познайомити з історією міста й гостей, які завітають на його День народження, загалом туристів. Прослухавши історичні відомості про справжні перлини Хмельницького, відвідувачі “Машини часу” дізнаються, якими будівлі були на початку створення, як змінювалося їхні фасади та призначення. Автори проєкту ручаються за історичну достовірність екскурсії. Розробляв її почесний краєзнавець України Сергій Єсюнін. А про візуалізацію архітектури турбувалася архітектор Олена Джула-Райфшнайдер.
На реалізацію хмельницької “Машини часу” витратили 800 тисяч гривень, з яких 600 тисяч виділив Український культурний фонд.
Презентував “Машину часу” хмельницький супергерой Хмельмен. Каже, подібні інтерактивні просторові 3D-моделі мали найбільші міста світу, як-от Нью-Йорк чи Париж, захотілося, щоб у цікавій формі люди дізналися й про Хмельницький. Пам’ятає його з часів, коли тут були лише деревʼяні споруди на болоті, з тих пір місто стрімко змінювалося. Серед найулюбленіших міських архітектурних памʼяток Хмельмена — Аптека Деревоєда (нині — “Укртелеком”). Вона була унікальна тим, що колись там знаходилися льодяні підвали, де зберігалися ліки. З часу заснування ця будівля досить добре збереглася, включно з приміщеннями, де були льодяні кімнати. За радянських часів добудували ще один поверх цієї споруди. Хмельницький супергерой турбується про збереження усіх архітектурних памʼяток міста, каже, нині є багато ентузіастів, які, попри час, намагаються зберегти хоча б оригінальні фасади будівель.
“Мета проєкту “Машина часу” — цікаво та просто познайомити з історією нашого міста. Особливо хочемо звернути увагу на пам’ятки, які не збереглася до нині. Про них не знає майже ніхто, бо архівні матеріали не є загальнодоступними. Наприклад, 3D-екскурсія розповість про Будинок Брильянта, який знаходився, де нині Ангел Скорботи, і мав розкішний декор; про залізничний вокзал. “Машина часу” дозволить побачити і дві версії костелу Святої Анни, який був розташований на острові на Південному Бузі, але його вже не існує. Розкаже екскурсія й про територію, де зародилося місто. Мандрівникам “Машини часу” цікаво буде побачити й послухати про споруду жіночої гімназії, яка розташовувалася на місці тепеішнього готелю “Центральний”. Ці архітектурні пам’ятки знищені з різних причин, здебільшого під час Другої світової війни”, — розповідає менеджер медійного напрямку проєкту “Машина часу” Тетяна Рожок.
Для відвідувачів екскурсія буде безкоштовною. Період перебування “Машини часу” на вулиці Проскурівській визначатимуть за погодними умовами. Планують розгорнути її щонайменше на кілька місяців.
Особливо організатори проєкту запрошують на екіпаж “Машини часу” школярів та студентів. Запевняють, такий креативний спосіб подачі історичного матеріалу їм дуже сподобається.
Як розповідає співорганізатор та архітектор проєкту Олена Джула-Райфшнайдер, подорож у “Машині часу” буде схожою на сучасну популярну гру “Стратегія”. Кожен на інтерактивному екрані зможе обрати дату історії Хмельницького, куди захоче перенестись. Усього їх десять — від початку заснування міста до наших днів.
“Усі пам’ятають, як торік реалізовували цікавий проєкт — інтерактивний комікс “Таємниці Хмельвіля”, який включав друковані видання, мобільний додаток, написані героєм Хмельменом про історію міста. “Машина часу” — це його своєрідне продовження. Люди, на жаль, мало знають про Хмельницький, хочеться це змінити”, — додає Тетяна Рожок.
“Машина часу” заохотила організаторів створити кілька відеороликів про архітектурні пам’ятки міста, залучаючи людей, які відтворюють певну історичну епоху. Вже є відео про Олексіївське реальне училище, збудоване в 1904 році. Навчалися в ньому представники сильної статі. Також — короткометражка про жіночу гімназію ім. Харюзової, заснованої у тому ж 1904 році.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *