Кримінал

Зметикували на трьох

Працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, спільно зі слідчими СУ ГУ НП в Хмельницькій області, за сприяння колег з управління СБУ та під процесуальним керівництвом обласної прокуратури викрили трьох осіб, які під прикриттям туристичної фірми займались шахрайством з працевлаштування за кордоном.
Трьох різних за віком хмельничан об’єднувала в житті одна річ: бажання швидко розбагатіти, але при цьому ніхто з них працювати не хотів. Втім працювати і заробляти гроші своїми руками хотіли інші. Саме цим і скористались аферисти, якими керував 56-річний кримінальний авторитет. Шахраї створили фіктивну фірму, через яку нібито працевлаштовували людей за кордоном. Бажаючих виїхати на заробітки офіційно було хоч греблю ґати. І всі без жодної підозри, що їх можуть обманути, виконували вимоги “роботодавців”.
А обов’язковою умовою для охочих працевлаштуватися була купівля фальшивих ID-карток іноземних держав, які необхідні начебто для легалізації працевлаштування. Люд навіть не підозрював, що виготовляв ті картки 23-річний чернівчанин у своїй квартирі.
Потім через одну зі служб доставки вантажів передавав їх у Хмельницький. У вартість шахрайської послуги з працевлаштування, а це 200 євро, входила й підроблена ID-картка, з якою заробітчани їхали до країн ЄС. Та, окрім обіцяної роботи, люди з підробленими паспортами мали проблеми із законом. Деякі з них були притягнуті до тимчасового позбавлення волі через наявність підроблених документів, що засвідчують особу.
За цією справою поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

За непрофесійну роботу — до суду

Працівники прокуратури Хмельницької області та Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування за фактом службового підроблення, яке вчинила слідча Хмельницького відділу поліції ГУ НП в області. Правоохоронці вже передали матеріали до суду.
За інформацією прес-служби прокуратури Хмельницької області, слідча виїхала на місце вчинення пограбування з проникненням у житло. Під час огляду будинку вона виявила факт пошкодження вікна, що зафіксувала в протоколі.
“Всупереч вимогам чинного законодавства слідча провела відповідні дії без присутності двох понятих, участь яких є обов’язковою. Проте внесла у протокол неправдиву інформацію про їх присутність і підробила їхні підписи. Як наслідок, цей доказ було визнано недопустимим”, — повідомили у прокуратурі Хмельницької області.
Таким чином слідчу звинуватили у службовому підробленні за частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт проти неї вже направлено до Хмельницького міськрайонного суду. Якщо провину поліцейської доведуть, їй може загрожувати від 17 тисяч до 68 тисяч гривень штрафу або до трьох років обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на термін до трьох років.

Пограбували храм

Повідомлення про пограбування церкви, що в селі Піддубці Славутського району, надійшло до Славутського відділу поліції в ніч з 11 на 12 вересня. Як з’ясували працівники поліції, зловмисник шляхом пошкодження замка вхідних дверей проник до Свято-Михайлівської церкви та зі скриньки для пожертв викрав майже три тисячі гривень.
За фактом крадіжки, передбаченої ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України, поєднаної з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, працівники Славутського відділу поліції відкрили кримінальне провадження. Зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до шести років. Слідчі дії тривають.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *