Важливо

За місяць до місцевих виборів

Вулиці міст та сіл рясніють білбордами з гаслами та обіцянками кандидатів у депутати місцевих рад. Щодня політичної реклами більшає, а це означає, що місцеві вибори не за горами. За чотири тижні українці підуть на вибори, щоб обрати владу в областях, районах, містах і селах. До неділі, 25 жовтня, український політикум має пройти кілька етапів: від активної передвиборчої агітації до дня тиші. Часу ще багато — і кандидати готуються.
Протягом серпня в Україні було створено вертикаль територіальних виборчих комісій від областей до сіл, а політичні партії встигли провести передвиборні з’їзди. Там партійці ухвалили рішення про похід на вибори. І 5 вересня виборчий процес на місцевих виборах офіційно розпочався.
До перегонів залишився місяць і виборча кампанія стає все запеклішою.
Виборчий календар
6 вересня стало останнім днем, коли українські політичні партії подавали до Центральної виборчої комісії копії рішень про участь своїх місцевих осередків у виборах. Одразу після реєстрації кандидати можуть проводити офіційну агітацію.
До 10 вересня всі охочі українці могли змінити виборчу адресу. До речі, це вперше, коли громадянин мають право змінювати своє місце голосування на виборах місцевих депутатів та мерів міст.
До 14 вересня українські організації мали змогу зареєструватися офіційними спостерігачами.
Від 15 до 24 вересня партії висували і подавали до окружних комісій документи для реєстрації своїх кандидатів.
У містах, де мешкають понад 10 тисяч виборців, можна балотуватись у депутати тільки від партій. Виборці голосуватимуть як за партійні списки, так і за того чи кандидата від партії у такому списку.
У містах та селищах, де менше 10 тисяч виборців, вибори пройдуть за звичайною мажоритарною системою.
До 30 вересня кандидати повинні подати своїх представників до складу дільничних комісій. Вони проводитимуть голосування і рахуватимуть бюлетені.
З 30 до 9 жовтня формуватимуться дільничні комісії.
До 5 жовтня кандидати можуть відмовитися від балотування.
До 14 жовтня іноземні організації можуть подавати документи для реєстрації міжнародними спостерігачами.
22 жовтня — останній день оприлюднення соціологічних опитувань та рейтингів політичних партій та кандидатів від них.
23 жовтня — останній день передвиборчої агітації.
24 жовтня — день тиші.
25 жовтня — безпосередньо вибори 08.00-20.00.
6 листопада — встановлення результатів.
15 листопада — дата проведення другого туру виборів мерів у містах, де мешкають понад 75 тисяч виборців. Якщо ніхто з кандидатів 25 жовтня не набере понад 50% голосів, то до другого туру потрапляють двоє лідерів.

Цього року українці обиратимуть голів та депутатів сільських, селищних і міських рад за оновленим Виборчим кодексом, де враховано територіальну основу України і кількість виборців, які мешкають у тій чи іншій громаді.
Фактично це будуть перші вибори в Україні, які організовуються на новій територіальній основі — в межах об’єднаних територіальних громад. До того ж паралельно будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, їх призначили і проведуть разом з черговими.
Вибори депутатів місцевих рад відбудуться за новими виборчими системами, що передбачають дотримання у місцевих виборчих списках гендерної квоти. Це означає, що серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути не менше двох жінок.
Цього року виборчі системи будуть використовуватися залежно від кількості виборців у територіальній громаді: у ТГ, де мешкає 10 тисяч виборців, обиратимуть депутатів сільської, селищної, міської ради за мажоритарною системою у багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.
Водночас у ТГ, де живе 10 тисяч і більше виборців, депутатів оберуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділено єдиний багатомандатний виборчий округ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *