Місто і влада

Хмельницький знову лідер! Місто визнане найконкурентоспроможнішим в Україні!

10 вересня в Києві оприлюднили “Індекс конкурентоспроможності міст України 2019/2020 років”. Це комбінований аналітичний інструмент для оцінювання бізнес-клімату в кожному місті. Наше місто обігнало 23 обласні центри і навіть столицю, отримавши перше місце і титул міста з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням в Україні. Дослідження проводила Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) спільно з компанією Інфо Сапієнс, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.
Як зазначив радник з питань регіональної конкурентоспроможності програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” Арсеній Положій, індекс сфокусований саме на муніципалітетах, і в контексті децентралізаційних процесів має безумовну перевагу перед дослідженнями, які проводяться у регіональному або національному розрізах. Зокрема, для вимірювання індексу конкурентоспроможності міст міжнародна організація здійснила масштабне опитування, перша хвиля якого охопила всі обласні центри України та Київ. Опитано 5115 суб’єктів підприємницької діяльності, які висловили думки про бізнес-клімат та про зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища. Оцінювання складалося з 10 компонентів: започаткування бізнесу; доступ до публічного майна; прозорість та відкритість даних; вартість дотримання законодавства; податки та збори; неформальні платежі та корупція; безпека ведення бізнесу; лідерство міської влади; ресурси для розвитку; підтримка інновацій.
Згідно з цим індексом Хмельницький набрав 72,96 бала зі 100 та очолив рейтинг, випередивши Івано-Франківськ (друге місце), Львів (третє) та інші міста.
“Найбільшим результатом нашого міста у підтримці бізнесу є понад 15,5 тисячі робочих місць, створених за останні 4,5 роки. Наші програми для підтримки бізнесу справді працюють. Упевнено лідируємо в боротьбі з корупцією, публічності, відкритості бюджету, доступі до ресурсів. І це підтверджує рейтинг конкурентоспроможності. У ґрунтованому дослідженні ми побачили, які місця нам треба доопрацювати і готові розвиватися в цьому напрямку”, — зазначив Олександр Симчишин.
Між іншим під час цих досліджень, які проводила Міжнародна організація USAID та Інститут економічних досліджень, Хмельницький став не лише лідером загального рейтингу індексу конкурентоспроможності міст України 2019/2020 років, а й посів перші місця рейтингів у компонентах “Доступ до публічного майна”, “Прозорість та відкритість даних”, “Неформальні платежі та відсутність корупції”, “Лідерство міської влади” та у підкомпоненті “Фінансові та інфраструктурні ресурси”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *