Майстерня

Світ в об’єктиві: від кадру до переосмислення

Хмельницький музей-студія фотомистецтва відзначив перший серйозний ювілей – 10 років з дня заснування. З цієї нагоди тут відкрилась унікальна виставка “Краще з фондів”, яку презентували хмельничанам та гостям міста.

7 вересня 2010 року в Хмельницькому відкрився музей-студія фотомистецтва, який став не лише першим та єдиним в Україні, а й візитівкою міста. У музейних вітринах виставлено колекцію, що налічує понад 3500 експонатів, серед яких не лише світлини, а й фотоапарати, об’єктиви, збільшувачі, експонометри та інше приладдя, яке ілюструє розвиток фотографії та виробництва фотоапаратів з кінця XIX до кінця XX століття. Окрім цього, у фондах музею зберігається чимало давніх негативів, літографій, фотографій з виглядом нашого міста та його мешканців в далекі часи. Це — унікальний скарб.
За 10 років в музеї вдалося провести понад 130 виставок найкращих фотографів міста, зокрема і юних дарувань, а також фотомитців України та світу, що дало змогу наповнити фонди музею кращими роботами. До ювілею працівники закладу відібрали з фондів найкращі, презентуючи святкову фотовиставку “Краще з фондів”.
“Це лише невелика частина того, що ми маємо і чим пишаємося. Сьогодні виставили на експозицію роботи різних жанрів, які вражали і будуть вражати”, — зазначив директор музею Віталій Савін.
Відтак у виставковій залі цього мистецького закладу зібралися друзі, колеги-музейники ювілярів, прихильники фотомистецтва, які не лише стали першими відвідувачами унікальної виставки, й пригадали часи, коли думки про такий музей були лише мрією. Згадували й шлях становлення музею, які труднощі вдалося подолати та які цікаві та неординарні роботи можна було побачити на виставках, представлених у музеї протягом десяти років діяльності.
Зі знаковою подією в історії фотомузею колектив та присутніх від імені міського голови привітала керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій.
“Я вас вітаю і тішуся, що вас знають в Україні і фотографи пишаються тим, що виставляють свої роботи в Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. Ми хочемо, щоб і надалі прекрасні фотовиставки з’являлися у вашій виставковій залі, а відвідувачі знайомилися з кращими зразками фотомистецтва”, — сказала Юлія Сергіївна і вручила музейникам подяку від міського голови та цінний подарунок.
Слова вітань, побажання подальшого процвітання, розвитку, нових цікавих виставок приймав колектив Хмельницького музею-студії фотомистецтва і від гостей. Серед креативних подарунків — золота медаль від одеських колег та футболка з назвою музею від фанатів.
Виставка фотографій “Краще з фондів” буде експонуватись у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва до 21 вересня.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *