У фокусі

Дім звести для нас дрібниця — намалюєм, будем жить, або Як Зеленський у “робочих поїздках” займається політичною корупцією

Президент Володимир Зеленський під час так званих робочих поїздок містами України використовує адмінресурс для передвиборчої агітації за партію “Слуга народу”. Про це заявили Комітет виборців України та громадська організація ОПОРА. Якщо ж говорити більш точно, то Зеленський, прикриваючись так званим “Великим будівництвом” та презентаціями стратегії розвитку регіонів, займається звичайнісінькою політичною корупцією. Адже ми як платники податків фінансуємо і ці візити, пересування літаками його підлеглих, державну охорону, поліцію, проживання, а в цей же час робочі години Зеленський зі своїм чималим десантом використовує для агітації за свою політичну партію. При цьому використовується символіка “слуг”, логотипи, згадуються члени команди — кандидати на посади міських голів, а ті, в свою чергу, ще не будучи навіть зареєстрованими кандидатами, порушуючи закон, роздають обіцянки, беручи приклад з самого президента. Бо ж і він роздає їх наліво і направо. Причому просто так від стовба — без економічних обґрунтувань та фінансового фундаменту. Більше того, не маючи стратегії розвитку України та узаконеної програми уряду, який, що хоче, те й вороче, Зеленський з пафосом і з сяячою посмішкою презентує стратегію розвитку областей, хоча сам зізнавався, що стратегічно мислити у нього немає часу, та звітує про хід “Великого будівництва”. І при цьому ні слова про те, що в червні Верховна Рада зі своєю монобільшістю партії “Слуга народу” дозволила перерозподілити кошти з фонду боротьби з COVID-19 і більшу частину спрямувати на будівництво доріг, яке відбувається саме в рамках програми президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво”! Тобто з з “ковідного” фонду, а це майже 66 мільярдів гривень, 35 мільярдів спрямували на так зване Велике будівництво доріг!  Але ж у складі бюджету для таких цілей вже є і спеціально створений дорожній фонд, і пряме фінансування бюджету Укравтодору (з окремою програмою щодо розвитку автомагістралей). Якщо в уряду є бажання збільшити фінансування доріг, було б доречно робити це саме через “профільні” інструменти. Але ж ні! Гроші, котрі призначалися спеціально для боротьби з COVID-19, передали на зведення доріг саме тоді, коли кількість хворих в Україні щоденно зростає. А, можливо, між “Великим будівництвом” Зеленського та різними кольоровими зонами та продовженням карантину є зв’язок? Адже використовувати кошти з “ковідного” фонду, в тому числі і на дороги, можна лише під час карантину і місяць після його скасування. Втім розробити нормативну базу та освоїти таку величезну суму одним махом неможливо, тож, очевидно, далеко не епідеміологічна причина продовження карантину?
До речі, з “ковідного” фонду виділили 2,6 млрд грн ще й Міністерству внутрішніх справ для доплати 50% силовикам. З огляду на те, в якому стані перебувають районні та обласні лікарні, який стан забезпечення їх медикаментами, який рівень матеріального забезпечення лікарів, це рішення так само більш, ніж дивне! Ось вам і “слуги”, ось вам і стратегія!
А обіцянка Зеленського збудувати в усіх школах басейни? Ну, повірили ж учителі його обіцянкам, що матимуть зарплату в чотири тисячі доларів, то й у басейни повірять. І не важливо, що цього він не зробить, бо ж де візьмуться гроші на будівництво тих басейнів і на утримання їх закладами освіти, коли в бюджеті країни вже зараз величезна дірка, плюс міжнародні кредити, які потрібно не лише брати, а й повертати. Головне — пообіцяти і пустити людям черговий пил в очі напередодні місцевих виборів під час “робочого” візиту.
І Хмельницький не став винятком. Адже разом з так званою стратегією розвитку нашої області Зеленський під час робочого візиту, використовуючи адмінресурс, провів агітаційний захід, презентуючи потенційних кандидатів від партії “Слуга народу” на місцевих виборах, що заборонено законом! Адже згідно з частинами 1 та 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборча агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24.00 останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборча агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється!
Але закон, схоже, написаний не для Зеленського і не для “слуг”, а тому на сцену, оформлену банерами та екраном у кольорах і стилі партії “Слуга народу” з написами “Зе! Місцеві”, на трибуну з логотипом “Зе! Місцеві” після чергових обіцянок презедента, який, до речі, провалив і ті, що перед своєю каденцією обіцяв, зі своїми обіцянками виходили ще незареєстровані кандидати. Серед них головна лікарка обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Бочкарьова, проти якої відкрите кримінальне провадження. Так само не зареєстрована кандидатка на посаду міського голови Інна Ящук, яка чотири роки тому, йдучи в облраду, била себе в груди і обіцяла змінити Хмельниччину, щоправда, зі сцени “Самопомочі”, але, просидівши в кріслі депутата, так нічогісінько й не зробила, а тепер, примкнувши до “слуг”, знову, як ні в чому не бувало, “якала” і сама ж собі аплодувала. Ще серед них був кандидат-комік, який ще донедавна співав про “очі”, заглядаючи на шоу-програмах в пазухи жінкам. Скажемо словами Зеленського, таки відчувається в “слугах” кадровий голод.
До речі, журналістів пускали не на всі майданчики, на яких зупинявся Зеленський, а на презентацію так званої стратегії області правоохоронці взагалі всім містянам перекрили дорогу до парку Чекмана, що є порушенням Конституції України.
Спостерігачам ОПОРИ також не вдалося потрапити на “презентацію”. За огорожу до місця проведення заходу охорона пропускала лише за спеціальними списками. Перелік гостей і акредитованих журналістів, повідомили спостерігачам у Хмельницькій облдержадміністрації, вони не формували, оскільки захід не організовували.
“Презентація Стратегії розвитку Хмельниччини” відбулася фактично як агітаційний захід. “З партійною символікою, висловлюваннями зі сцени, що мають на меті спонукати виборців голосувати за певну політичну силу і її представників. До того ж із ознаками залучення так званого адміністративного ресурсу. От тільки кандидатів ми поки що не маємо, агітація дозволена лише на наступний день після реєстрації кандидатів, а органам державної влади та їх посадовим особам заборонено втручатись у виборчий процес”, — констатує координатор спостереження ГМ ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *