Проєкт

Документалісти

В Хмельницькому знімається документальна стрічка про ССО, яка вийде на кіноекрани вже цього року

У 2016-му вони за власні гроші відзняли документальний фільм про кіборгів, про останні дні, години, хвилини героїчної оборони Донецького аеропорту. А вже з 19 січня 2017-го стрічка столичних авторок та режисерок Анни Мартиненко і Тетяни Кулаковської “Воїни духу” вийшла у широкий прокат по всій Україні. Це була їхня перша документальна робота.
У травні того ж року у Києві, в кінотеатрі українського кіно “Ліра” на фестивалі патріотичного кіно демонструвався цикл фільмів “Позивний Зеніт”, режисерами якого стали також ці дівчата.
Зйомки наступної документальної повнометражної стрічки з робочою назвою “Про Сили спеціальних операцій (ССО)” Анна Мартиненко та Тетяна Кулаковська розпочали в Хмельницькому.
Героями майбутнього фільму стали військовослужбовці різних спеціальностей і напрямків підготовки — медики, розвідники, снайпери, водії, які були спецпризначенцями до створення ССО і служать нині.
Три дні й одну ніч знімальна група провела з ними на тактичному полі, на заняттях з повітряно-десантної, вогневої і спеціальної підготовки. Фільмували героїв у повному бойовому спорядженні під час стрибків з парашутами, швидкої доставки та евакуації груп повітряним шляхом за допомогою канатів. Спілкувалися з командирами, інструкторами, з чинними військовослужбовцями різних спеціальностей і напрямків підготовки тощо.Писали за кавою-чаєм мобілізованих і ветеранів, які у складі підрозділів спеціального призначення працювали взимку 2014-го в Криму і від перших днів російсько-української війни на Донбасі.
А в центрі Хмельницького біля кінотеатру ім. Т.Шевченка знімальна група фільмувала повернення з ротації на схід України наших захисників, яких з гарячими обіймами зустрічали їхні найрідніші, близькі, друзі й просто небайдужі земляки.
“Ми — незалежні авторки, і в цьому наша сила. Майбутній фільм — наша ідея, яку підтримали в командуванні ССО, — каже Анна Мартиненко. — Це новий рід військ, про який широкому загалу не багато відомо.
Основа стрічки — це оповіді наших воїнів ССО. Фільм фахово, сучасно, драйвово, детально і гідно представлятиме державу Україну”, — розповіли Анна і Тетяна. Кажуть, попереду в них ще не одне творче відрядження, ще не один день і не одна ніч у команді-компанії героїв-спецпризначенців ССО.
Прем’єра стрічки в кінопрокаті України запланована на цей рік. Командування ССО представить фільм “Про ССО” військовому та дипломатичному істеблішменту країн НАТО й особовому складу.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *