Вибори-2020

Бої без правил

З 15 вересня в Україні стартувала офіційна реєстрація кандидатів у депутати. Незважаючи на те, що агітація за кандидата чи партію може відбуватися лише після офіційної реєстрації претендентів у ЦВК, вже є чимало порушників закону. Зокрема Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала достроковий початок передвиборчої кампанії та перші випадки чорного піару й адмінресурсу.
“Дочасно розпочинаючи агітацію, партії та потенційні кандидати підвищують свою впізнаваність. Адже сам виборчий процес — досить короткий та інформаційно перенасичений. Тому основні учасники перегонів намагаються проявитися до офіційної реєстрації кандидата”, — зазначив координатор ОПОРА в області Андрій Попик. А також додає, що депутати стали набагато активнішими у соцмережах. Фіксували офіційні спостерігачі і приховану рекламу в ЗМІ. Дочасна агітація відбулася й під час вітань кандидатів у депутати школярів з Днем знань.
“В умовах карантину навіть батьків не пускають у середину навчальних закладів. Проте в різних частинах області 1 вересня були випадки, коли нинішні або колишні депутати мали доступ до шкіл. Там вони самостійно або за допомогою вчителів залишали “подарунки” учням зі своїми прізвищами та логотипами партій. Однак через те, що вони ще офіційно не зареєстровані як кандидати, з точки зору законодавства це не можна розцінювати як підкуп виборців”, — зазначив Андрій Попик.
Так само ще задовго до старту виборчої кампанії в області, зокрема і в Хмельницькому, зафіксовано багато білбордів провладної партії “Слуга народу”. Використовували “слуги” й адмінресурс. Найяскравіший приклад — приїзд до Хмельницького президента України.
“Це мав бути робочий візит головнокомандуючого, але відбулася й пропаганда партії “Слуг народу” з її символікою, лозунгами та логотипами, а також представлення кандидатів, які ще фактично не є ними. ОПОРА спрямувала запит до цієї партії, але відповіді про офіційний статус заходу не отримала”, — каже Андрій Попик. Такі ж заходи за участю президента проходили й в інших містах України.
Також Андрій Попик зазначив, що вже зафіксовано перші випадки використання чорного піару. Наприклад, хтось отримав базу телефонів хмельничан і проводив опитування виборців. Питали, чи жителі міста готові голосувати на місцевих виборах 25 жовтня за одну з кандидаток на посаду Хмельницького міського голови та розповідали про неї. Схоже, що в такий спосіб “Слуги народу” намагаються розкручувати цю кандидатку. Сама ж вона каже, що їй не відомо, хто проводив агітацію за неї.
“Ми отримали коментар від цієї ймовірної кандидатки. Вона розповіла, що не знає, хто цим займається. А пізніше у соціальних мережах опублікувала інформацію, що такими дзвінками її намагаються очорнити. Однак, наскільки нам відомо, ця представниця від “Слуг народу” не зверталася до правоохоронців, — наголосив Андрій Попик. — Деякі політичні сили цього не роблять, не відомо чи просто не хочуть, чи все ж використовують ці технології для підвищення своєї впізнаваності”.
Офіційно провести конференції й висунути свого кандидата політичні партії мають до 25 вересня. Паралельно триватиме і реєстрація охочих сісти у депутатські крісла. Агітувати за себе кандидати зможуть наступного дня після реєстрації до дня тиші, що передує дню голосування.
Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня за новою територіальною основою та новим виборчим законодавством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *