COVID-19

Наступ по всіх фронтах

Щодня в Україні виявляють нових хворих на коронавірус. І їх кількість щоразу б’є нові рекорди. Восени ситуація в країні лише погіршиться, прогнозують експерти. Втім українці ставляться до цієї небезпечної хвороби по-різному. Одні ретельно дотримуються вимог карантинних заходів, інші їх відверто ігнорують і саме в цьому велика проблема.
Адже статистика захворюваності на COVID-19 в Україні свідчить про те, що у нас встановлюється невтішний тренд. Кількість хворих збільшується швидше, ніж у попередні місяці. Так, станом на 9.00 9 вересня в Україні 143 030 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 979 летальних, 64 703 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 2 551 новий випадок. Загалом проведено 1 751 931 тестування методом ПЛР. Усього за добу одужали 1 157 пацієнтів.
У Хмельницькому станом на 9.00 9 вересня від початку пандемії зафіксовано 788 випадків захворювання на COVID-19 (36 нових випадків за добу).
375 осіб одужали (17 за добу), 17 хворих померли, 396 хворіють (102 лікується в стаціонарі).
У Хмельницькій області станом на 9.00 3465 випадків захворювання.
В міській інфекційній лікарні перебувають 166 хворих на COVID-19 (102 мешканці Хмельницького) і 2 людини з підозрою (1 мешканець Хмельницького).
За словами директора медзакладу Оксани Піддубної, в інфекційній лікарні закінчилися місця для заражених коронавірусом пацієнтів, адже лікарня є базовою і приймає хворих на COVID-19 з усієї області.
“Лікарня розрахована на 150 ліжок, а на сьогодні у нас уже 170 хворих на COVID-19. Крім того, переповнене реанімаційне відділення, яке також розраховане на шість ліжок, а там перебувають нині 11 хворих”, — прокоментувала вона.
Також Оксана Піддубна зазначила, що в області вже відкрилися медзаклади “другої хвилі”, що зменшить потік інфікованих до Хмельницької інфекційної лікарні.
Нагадаємо, у Національній академії Державної прикордонної служби України в Хмельницькому стався спалах коронавірусу. Як повідомили в самій академії, тести підтвердили 14 випадків COVID-19, а ще 120 співробітників вважаються контактними.
Станом на 8 вересня чотири особи вже одужали. Ще 10 людей залишаються на амбулаторному лікуванні за місцем проживання. Їхній стан задовільний. Контактні особи перебувають під наглядом медиків.
Водночас у прикордонній академії продовжують вживати заходи для боротьби з поширенням вірусу ввели температурний скринінг персоналу, всі забезпечені дезінфекційними засобами, ведеться контроль за дотриманням маскового режиму. Крім того, введено роздільне проведення занять для курсантів і слухачів, припинені загальні збори, наради та масові заходи.
Водночас через поширення коронавірусу в області призупинили роботу два навчальні заклади — Летичівський НВК №1, де у педагога виявили COVID-19, та Глушковецька школа в Ярмолинецькому районі. Учні переведені на дистанційне навчання.
У Хмельницькому на дистанційне навчання через інфікованих учнів окремі класи перевели на дистанційне навчання. Зокрема, станом на 8 вересня COVID-19 підтвердився в трьох старшокласників, які навчаються в ліцеї №17, школі №27 та гімназії №2. За словами виконувачки обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Надії Балабуст, через виявлені випадки класи, у яких навчалися хворі, а це 96 учнів, переведені на дистанційне навчання.
Також освітянка повідомила, що на коронавірусну інфекцію захворіли 11 вчителів навчальних закладів міста. COVID-19 виявлено в НВО №№1 і 5, СЗОШ №№1, 18, 30; НВК №№2 і 10, ДНЗ №№47 і 45.
“Ще троє вчителів визнані контактними, але результати їх тестів поки не готові”, — додала Надія Балабуст.
Наразі зростання кількості хворих на коронавірус потребує і збільшення числа тестів на визначення хвороби. Відтак потужність Хмельницького лабораторного центру до кінця місяця збільшиться вдвічі, тобто тут робитимуть до тисячі тестів на добу. Для цього в лабораторії вже встановили апарат для автоматичної підготовки проб. Це втричі зменшить час підготовки біоматеріалу для аналізу, бо досі цю операцію проводили вручну. У закладі очікують ще на доставку двох ПЛР-ампліфікаторів, які також пришвидшать проведення тестів.
Нагадаємо, у вівторок, 9 вересня, передчасно пішла з життя вихователька Кам’янець-Подільського дитячого навчального закладу №21. Лікарі констатували у померлої коронавірус COVID-19. А 5 вересня в реанімаційному відділенні інфекційної лікарні від коронавірусу помер прокурор Хмельницької області Олег Синишин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *