Проєкт

Джазовий калейдоскоп

Місячник джазу, який розпочався в Хмельницькому 20 серпня, добігає кінця. Він став частиною фестивалю джазової музики JazzFestPodillia, що проводиться з 2015 року, який через пандемію коронавірусу був перенесений на 2021 рік. Утім організатори вирішили не зраджувати традиціям і провести цього року джазовий фестиваль у новому форматі з оригінальною назвою “Поджазуємо?!”
Це 20 освітніх та просвітницьких заходів, не схожих між собою і настільки різноманітних, як власне і сам джаз! Містянам уже демонстрували презентаційний концерт викладачів, художні майстер-класи, лекції-бесіди та кінопокази. До Хмельницького приїжджали найкращі джазові виконавці, які проводили показові уроки для початківців у режимі онлайн, а майстри пензля відтворювали джаз на папері. По-новому заграла й бандура. Український національний інструмент зазвучав в унісон з класичним джазом. А чого варті німе кіно з імпровізаційним супроводом джазового піаніста, виставка живопису Петра Лебединця, фотовиставка Олександра Зубка!..
“Перш за все, ми зробили ставку на кроссекторальность (взаємодія різних секторів культури та мистецтв). Хочемо про джаз розповісти з точки зору різних видів мистецтва, щоб кожен міг дізнатися більше про джаз завдяки своїм хобі і перевагам”, — зазначила координатор програми Світлана Шевченко.
Продовжуючи заходи фестивалю “Поджазуємо?!”, відбувся черговий танцювальний воркшоп. Цього разу до Хмельницького завітала Анастасія Горбань — викладачка із Kyiv Swing Dance Club. Навчала містян азам танців бродвей та соло-джаз, щоб якомога більше людей відчули його красу і свободу, як колись вона. Бо ж захопив він її випадково, коли, працюючи в ІТ-компанії, розробляла сайт для столичного джазового клубу. Відтоді сама почала танцювати. Каже, це не лише можливість самовиразитись, а й свобода, яка дозволяє стати на якусь мить тим, ким прагнеш бути. Тож хмельничанам випала можливість це спробувати, причому всім охочим, незважаючи на вік та професію.
За словами Юлії Шенькарук, куратора хореографічного напрямку проєкту “Поджазуємо?!” на танцювальний воркшоп реєструвалися цілі сім’ї, які хотіли навчитися танцювати бугі-вугі, були молоді мами з маленькими дітками і навіть старші 50 і 60 років.
Не менш цікавою виявилася авторська лекція відомого піаніста Олексія Боголюбова. Музикант розповів шанувальникам джазу про поліритмію, яка є своєрідною мовою джазу.
Попереду ще багато цікавого, приєднуйтесь.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *