Споживач

Проблема газових боргів потребує невідкладного вирішення

Заборгованість за газ комунальних теплових підприємств Хмельницької області складає 702 млн грн.

На Хмельниччині через рекордну заборгованість місцевих теплових підприємств за газ виникли труднощі з підготовкою до опалювального сезону. Боргова проблема може вирішитися в разі застосування механізмів взаємозаліків та списання штучно нарахованих штрафних санкцій, що зазначено в законопроєкті 3800-1. Тому облдержадміністрація, депутати Хмельницької міської ради, обласне об’єднання організацій роботодавців та керівники найбільших підприємств ТКЕ області звернулися зі спільним листом до Верховної Ради України щодо якнайшвидшого прийняття зазначеного закону.

Рішення про звернення до Верховної Ради було прийняте по результатах роботи круглого столу “Проблеми підготовки до опалювального періоду”, що відбувся у Торгово-промисловій палаті. На переконання зібрання, застосування механізмів законопроєкту 3800-1 саме напередодні початку опалювального періоду дасть можливість вирішити нагальні проблеми щодо списання штучних боргів підприємств ТКЕ за спожитий газ та штрафних санкцій перед НАК “Нафтогаз України”.

Заборгованість за газ комунальних теплових підприємств Хмельницької області складає 702 млн грн. Значна частина цієї суми — це непередбачені в тарифах, але нараховані НАК “Нафтогаз України” штрафні санкції, інфляційні компенсації та інші накрутки.

Крім того, кошти, які підприємства ТКЕ отримують за оплату наданих послуг, одразу автоматично скеровують на погашення таких штучних заборгованостей. В листі до парламенту зазначено, що через це теплопостачальні підприємства не мають необхідних фінансів для проведення поточних ремонтів та належної підготовки до початку опалювального сезону.

На думку учасників круглого столу, проблема газових боргів потребує невідкладного вирішення, адже зайшла в глухий кут. Оскільки тарифи на теплову енергію не переглядаються, борги зростають, а постачальники не гарантують поставок газу через борги. В свою чергу, заручниками ситуації стають споживачі, які розраховують на тепло в своїх домівках.

Тож вирішення проблеми учасники круглого столу вбачають у якнайшвидшому прийнятті зареєстрованого проєкту Закону №3800-1 “Про внесення змін до Закону України “Про ринок природного газу” та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *