Акцент

Бібліотека — не лише царина книг

Той, хто вважає, що бібліотека — це лише сховище книг, давно не був у міських читальнях. Це — сучасні освітньо-культурні центри, оснащені новітньою технікою, та простір для змістовного дозвілля. Покращити Центральну бібліотечну систему міста, в яку входять 15 філій, вдалося й завдяки перемогам читалень у проєкті “Бюджет участі”, куди подаються цікаві проєкти, за які голосують усі охочі. Переможцям міська рада виділяє кошти на реалізацію своїх ідей. Минулоріч переможцем міського “Бюджету участі” стала дитяча бібліотека-філія №10, що на вул. Тернопільській.
А перемогу міській читальні приніс проєкт “SMOLTOWN в бібліотеці: сучасна дитяча мрія”. Як розповідає його авторка, бібліотекар Ганна Слободян, він полягає в оновленні бібліотечного простору. В перекладі з англійської smoltown означає “маленьке місто”, таким маленьким містом з технічно обладнаним пізнавально-інформаційним центром нині й стала бібліотека-філія №10. За виграні 150 тисяч гривень для читальні закуплено два комп’ютери, ноутбук, кольоровий принтер, телевізор, ігрову приставку, книги з доповненою реальністю, деякі меблі та настільні ігри. Також вдалося осучаснити інтер’єр бібліотеки.
З 20 серпня оновлена читальня розділена на три зони. У Wi-Fi зоні юні читачі зможуть користуватися сучасною комп’ютерною технікою.
“Раніше в нашій бібліотеці був лише один комп’ютер. За ним працювали і читачі, і працівники бібліотеки. Нині ж комп’ютерів побільшало. Встановимо на них сучасні програми, які допоможуть читачам робити, наприклад, нестандартні презентації. Нині їх досить часто задають школярам, а в нашому мікрорайоні — п’ять шкіл. Допоможемо учням та студентам і з підготовкою та друком рефератів”, — додає Ганна Слободян.
Друга зона — бібліосінема. Тут діти мають змогу переглядати фільми за мотивами книг, обговорювати їх. Зона обладнана сучасними кольоровими кріслами-мішками, новим зручним диваном, рухомою полицею для телевізора, що дасть змогу комфортно розмістити читачів у залі бібліотеки.
Третя зона — бібліогейм. Тут можна грати настільні ігри, просто читати книги на зручному кольоровому килимі. Особливо, якщо це книги з доповненою реальністю, яких бібліотека закупила по кілька екземплярів — як художніх, так і пізнавальних, а також книги зі шкільної програми.
Приваблює читачів і оновлений креативний дизайн бібліотечного приміщення. На стінах читальні — міська ратуша та інші краєвиди Хмельницького.
Про всі заходи, які відбуваються у бібліотеці, можна дізнатися, зайшовши на сайт читальні, та на стенді біля входу.
На урочисте відкриття оновленої бібліотеки завітали заступник міського голови Галина Мельник, начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков та депутат міської ради Богдан Міхняк. Він зазначив, що подібні проєкти почали активно реалізовуватися з часу, коли міським головою став Олександр Симчишин. А також депутат подарував бібліотеці чек на придбання ламінатора.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *