Ситуація

Або платиш за комуналку,або…

Народні депутати знайшли механізм боротьби з боргами за комуналку. Зовсім скоро в боржників із зарплати можуть почати списувати 25% на виплату заборгованості або арештовуватимуть майно.

В Україні борг населення за комунальні послуги перевалив за 29 мільярдів гривень і це ще без урахування несплат за електрику та газ. Тож народні депутати придумали законопроєкт, який покликаний боротися з боржниками. Зовсім скоро у боржників із зарплати можуть почати списувати 25% на виплату заборгованості або арештовуватимуть майно.
Подібна законодавча ініціатива вкрай необхідна, стверджують у профільному Міністерстві розвитку громад та територій України. “Що будуть вчасно відремонтовані теплові чи мережі водопостачання, або вжиті заходи з запровадження більш енергоощадного обладнання, у нас таких сподівань нема. Бо досить велика заборгованість у певної категорії споживачів”, — пояснює заступник міністра Наталія Хоцянівська.
Сьогодні, якщо ви боржник і тривалий час не сплачуєте за комунальні послуги, державна виконавча служба може претендувати на ваше майно. Натомість законопроєкт дає можливість врегулювати цю ситуацію, каже ініціатор документа. “Реструктуризація на сьогодні не є основою тих договорів. Якщо буде ухвалено цей законопроєкт, то вона буде обов’язковою як елемент захисту громадян перед якимись послугонадавачами”, — пояснив народний депутат Михайло Лаба. Якщо документ усе ж буде ухвалено, працюватиме механізм наступним чином. “Споживач має сплатити комуналку в цьому місяці плюс боргові зобов’язання з реструктуризацією максимум на 60 місяців, що не перевищуватимуть 25% доходу. Тобто 1/4 заробітку, якщо ти працездатна особа, або 20% — пенсійне забезпечення”, — роз’яснив правозахисник Богдан Кушнір. Якщо не вклались у 60 місяців, договір про реструктуризацію боргу автоматично подовжиться. Це якщо ви сумлінно віддаєте несплати. В іншому випадку виконавча служба добереться до вашого майна.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *