Культура

Яблучний Спас — зустріч осені

С16

У музеї історії міста 19 серпня започаткували новий формат зустрічей із відвідувачами — мистецька вітальня. Першу зустріч у цьому форматі присвятили одному з найбільших релігійних літніх свят — Преображенню Господньому або Яблучному Спасу. Цей день повʼязаний і з дохристиянськими традиціями предків, вважався днем урожаю, тому музейна зустріч відбулася під назвою “Щедре літо”.

Організаторами заходу стали не лише працівники музею, а й громадська організація “Хранителі спадщини”. Спершу розповіли про християнську історію свята. Так, відзначають його православні та греко-католики. В цей день Господь преобразився — показав апостолам своє істинне Божественне єство. Повна назва свята — Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Воно завжди відзначається в один і той же день — 19 серпня. Свято встановлено на згадку про євангельську подію, коли троє апостолів побачили Ісуса Христа в його Божественній величі. В народі свято відоме під назвою Яблучний Спас, оскільки цього дня в храмах освячують плоди нового врожаю, символом котрого стали яблука.

Підбити підсумки щедрого мистецького урожаю на свято Спаса вирішили й “Хранителі спадщини”. Презентували серію картин, повʼязаних із символікою свята відомого подільського художника Едуарда Міляра “Свято урожаю”, вихованців міських художніх студій “Відродження” та “Рефлекторний взаємозвʼязок” Дмитра Барановського, Наталії Колесник, Аліни Шевченко та Ірини Стасюк.

За словами директорки музею Галини Барабаш, спасом називали людину, яка прагне до Божественного, високодуховного. А, отже, до музики, малюнку, поезії… Своїми віршами, які дозріли до “Щедрого літа”, поділилися й керівники “Хранителів спадщини” Радимир Міляр і Тетяна Чигрин.

Кожен із відвідувачів мистецької вітальні почастувався дарами щедрого літа: сливами, грушами, яблуками, вдихнув ароматні букети польових квітів.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *