В центрі уваги

Краще раз побачити, ніж сто разів почути

Державна конкурсна комісія одностайно
підтримала проєкт будівництва Палацу спорту.

Палац спорту, який почали зводити в Хмельницькому у 2019 році на вулиці Прибузькій, — найпотужніше будівництво міста й області за роки незалежності України. Йому передував конкурс, у якому місто здобуло перемогу, отримавши на цей об’єкт державне співфінансування. Втім, щоб отримати перші грантові 27 мільйонів з держбюджету, міській владі довелося добряче попітніти: в досить короткі терміни виділити земельну ділянку, виготовити проєктно-кошторисну документацію, пройти всі погодження та державну експертизу, провести міжнародний тендер і таки обігнати міста, які також отримали перемогу в конкурсному відборі.
Відтак будівництво стартувало і йшло рекордними темпами. Вже за рік готовність об’єкта склала майже 40 відсотків. При цьому було використано 112 мільйонів гривень, з яких 32 мільйони — кошти міського бюджету. Але вже з початку цього року будівельні роботи виконувались виключно власним коштом, а тому й повільнішими темпами. А це означало, що завершити будівництво, заплановане на 2021-й, без фінансової підтримки держави не вдасться.
Втім такий прогноз не для сильного лідера і міська влада почала стукати в усі можливі інстанції, щоб отримати державну субвенцію і продовжувати будівництво такими ж темпами, як раніше.
Але, як кажуть, краще раз побачити, ніж сто разів почути. І вже наприкінці липня в Хмельницькому відбулося виїзне засідання підкомітету Верховної Ради з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності на чолі з призеркою Олімпійських ігор, головою комісії атлетів НОК України Ольгою Саладухою. Після того, як міський голова презентував об’єкт, готовність якого на той час уже склала 50 відсотків, народні депутати, спортсмени, спортивні функціонери були вражені масштабом будівництва, об’ємом та якістю виконаних робіт. Тож результат не забарився.
“Тільки що державна конкурсна комісія одностайно підтримала наш проєкт будівництва Палацу спорту. Дякую за підтримку! Вже третій раз ми здобуваємо впевнену перемогу! Тепер чекаємо на фінансування. Наразі роботи тривають за кошти міського бюджету.
До слова, трохи доопрацювали фасади. Тепер виглядатиме так!”, — написав 14 серпня на своїй сторінці у Facebook міський голова Олександр Симчишин (на фото).
На добудову Палацу спорту Хмельницький розраховує отримати з держбюджету 80 мільйонів гривень. Чи буде виділена ця сума у повному обсязі, стане відомо після засідання державної комісії, але вже зараз можна сказати, що державна субвенція однозначно буде. Місто свій внесок уже зробило, адже на цей рік з міського бюджету виділено 18 мільйонів гривень співфінансування.
Нагадаємо, Палац спорту — дуже дорогий та потужний об’єкт, який не має аналогів в Україні. Споруджується він за державною програмою будівництва і реконструкції палаців спорту за рахунок державних субвенцій. Він має стати багатофункціональною спорудою, де будуть проходити не лише спортивні заходи, а й культурні події та масштабні форуми, зокрема і міжнародного рівня. У ньому запроєктовано 2500 глядацьких місць з можливим розширенням до трьох тисяч. На арені Палацу спорту передбачено змінне покриття, призначене для змагань з різних видів спорту. Чотириповерхова споруда заввишки 15 метрів і загальною площею 13 тисяч 491 квадратний метр, матиме чотири спортивні зали площею 290 квадратних метрів кожен. На першому поверсі тренуватимуться спортсмени вищої кваліфікації та проводитимуться змагання всіх рівнів, у тому числі й міжнародні. Другий поверх слугуватиме для загальнофізичної підготовки та активного відпочинку мешканців різних вікових груп з тренажерними залами, медичним блоком, роздягальнями, гардеробом. Передбачені також кафе, кав’ярні. За останньою інформацією, адміністративно-спортивно-господарська будівля вже з вентиляцією, монтується електрика, усі об’ємні будівельні роботи завершені. Спортивна арена вже має дах, завершується будівництво трибун з балконом та підтрибунних приміщень, аварійних виходів, роздягалень. Збудована також трансформаторна підстанція та аварійні виходи на кожному поверсі.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *