анонс

У Хмельницькoму навчатимуть джазу

Нещодавно в Surf Café “Wite Rabbit” відбулася презентація освітньої програми “ПоJAZZуємо?!”. Програму представили начальник міського управління культури та туризму Артем Ромасюков, його заступниця Світлана Шевченко та директор Хмельницького обласного музичного коледжу ім. В.Заремби Віктор Бернадський.

З 20 серпня по 20 вересня Хмельницький збере кращих представників джазових еліт, які мають свої бенди та зарубіжний викладацький досвід, для навчання цьому виду музики. Освітній проєкт відбудеться в нашому місті за підтримки Українського культурного фонду та Хмельницької міської ради.
Міське управління культури та туризму, зокрема автор ідеї — Світлана Шевченко, подали заявку в Український культурний фонд і виграли грант на суму 970 тисяч гривень на проведення в місті школи джазу. З міського бюджету на це виділено120 тисяч гривень.
Навчатимуть джазу ініціатори джазового руху у Львові, учасники міжнародних фестивалів Віктор Гнидин (барабанщик) та Анастасія Литвенюк (піаністка). Також потужний джазовий трубач, композитор та аранжувальник, магістр джазу Яків Цветінський, саксофоніст, який працює в Канаді, автор майстер-класів Богдан Гуменюк, композитор, піаніст, аранжувальник, засновник авторських джазових курсів у Києві Олексій Боголюбов. Прибуде до Хмельницького для навчання усіх охочих опановувати джаз на бандурі — пріоритетному напрямку, який організатори освітньої програми планують популяризувати в Україні, Ольга Гончаренко. Бандуристка покаже нові можливості національного інструменту. Завітає до нас і відомий джазмен Олексій Коган.
Школа джазу “ПоJAZZуємо?!” складатиметься з кількох освітніх напрямків: безпосередньо джазових майстер-класів від відомих музикантів, джазової танцювальної хореографії, покази німого кіно з імпровізованим супроводом джазового піаніста, виставок живопису та фотографії, присвячених джазу.
На танцювальних майстер-класах відомі хореографи світового рівня навчать танцювати розкуті чарльстон, бугі вугі та соло джаз.
За вимогами Українського культурного фонду, навчання в школі “ПоJAZZуємо?!” відбуватиметься онлайн. Для того, щоб стати учасником школи джазу, потрібно заповнити заявку в соціальних мережах на сторінці проєкту у Facebook та підписатися на YouTube-каналі за посиланням youtube.com/watch?v=Vfx7JztmN6s.
Наживо відбудуться лише показ художнього кіно про джазменів, виставки живопису та фотографій. З виставки світлин і розпочнеться проєкт 20 серпня в міському музеї-студії фотографії.
Школа джазу стане альтернативою джазового фестивалю “Джаз Фест Поділля”, який традиційно відбувався у Хмельницькому з 2005 року, але цьогоріч відмінений через карантин. По завершенню освітнього курсу всі учасники отримають свідоцтва про здобуття навичок та знань.
Як зазначив Віктор Бернадський, подібні проєкти в нашому місті відбуваються, аби зробити тут джаз популярнішим. Це музика, яка спонукає до мислення, її любить та розвиває світ. Школи джазу, де викладають профі, — унікальна можливість отримати хорошу базу знань для музикантів-початківців, зокрема студентів музичного коледжу. У планах керівництва обласного музичного коледжу ім. В.Заремби створити джазовий відділ, щоб звична для навчального закладу академічна школа стала цікавішою та ширшою.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *