Презентації

“Оживе” камінний Богдан

Україна на порозі 29 річниці незалежності, але нині знову час, коли відстоюємо державу не тільки словом, а й зброєю. Усе, як колись, у часи Гетьманщини.

Навчити сучасників любові до Батьківщини, відваги та жертовності на прикладі звитяжного гетьмана Богдана Хмельницького вирішили представники культури нашого міста. У Хмельницькому знімають театралізовану постановку “Пам’ятники Богдану оживають”. Зйомки відбуваються за рахунок грантових коштів Українського культурного фонду. Так, державна установа, яка на конкурсних засадах надає підтримку культурним ініціативам, виділила для хмельницького проєкту майже півтора мільйона гривень. Заявку в Український культурний фонд подавала автор ідеї та режисер-постановник вуличної вистави Юлія Алєксєєва.
Презентація проєкту відбулася 5 серпня в міському управлінні культури та туризму. За словами режисерки, театралізоване дійство відбуватиметься не на сцені, а на вулицях міста, біля п’яти пам’ятників Богдану Хмельницькому (це найбільша кількість пам’ятників гетьману серед українських міст) з нагоди 425 річниці від дня його народження. В основу цього дійства покладена п’єса фундатора українського театру Михайла Старицького “Богдан Хмельницький.” Твір драматурга на момент його створення сміливо висвітлював події боротьби за незалежність української нації. П’єса влучно розповідає про особисте, політичне життя гетьмана, його перемоги та поразки.
“Всі заклики Богдана Хмельницького в XVII столітті стають актуальними нині, події минувшини переплітаються з сьогоденням. Як режисер, хотіла донести до глядача, що роки йдуть, а процес виборювання національної гідності не завершується. Головне завдання нашої команди — показати глибину класики сучасними перфомативними засобами, щоб не втратити зміст, і, щоб форма подачі була цікавою глядачу”, — каже Юлія Алєксєєва.
Майбутнє кіно, тривалістю понад годину, дійсно обіцяє бути вражаючим. Участь у ньому беруть кращі мистецьки колективи міста: міський муніципальний камерний хор під керівництвом Ігоря Цмура, камерний оркестр обласної філармонії, театр вогню Z-light, танцювальний колектив “Веснянка” та актори обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Старицького. Всього — майже 70 людей.
А головну роль гетьмана, виконає народний артист України Володимир Смотритель.
“Погодився на участь у цьому проєкті, бо це дійсно має бути щось грандіозне. Сучасний глядач, який чекає нових форм театрального мистецтва, буде задоволений, адже в постановці задіяні усі сценічні прийоми: акторська гра, музика, спів, танець, театр вогню, будуть навіть коні… Мені, актору, який звик до мономистецтва, було цікаво спробувати себе у творчій колективній постановці. Моя мета — показати духовний стержень гетьмана. Вистава навіть дає відповіді, чому Україна нині в такому стані. Це дуже цікаво й важливо”, — каже актор.
Одна з ключових ролей у постановці відведена міському академічному камерному хору. Вперше хмельницький глядач побачить екранізований хоровий театр. Тобто хористи не будуть просто статично співати, вони виконуватимуть невеличкі ролі. Для цього проходили спеціальні майстер-класи та психологічні тренінги.
За словами керівника хору Ігоря Цмура, майже всю музику до фільму написав композитор Станіслав Ярецький. Мелодії допоможуть відчути атмосферу минулих років, підійматимуть патріотичний дух.
“Згуртувавшись, усім творчим силам міста було дуже цікаво працювати над постановкою, шукати нові форми і способи подачі матеріалу, пробувати себе в нових амплуа. Фільм доповнюватимуть й документальні хроніки”, — каже художній керівник проєкту Тарас Мартиник.
Автори вуличного театралізованого дійства прагнуть показати не лише історію країни, розповісти про Богдана Хмельницького, а й про наше місто, яке назване на його честь, наш край. Тому, спеціально для постановки акторам готують розкішні костюми, оздоблені подільською вишивкою XIX століття. Її відтворюють майстри зі знайдених клаптиків тканини.
Знімає фільм відеокомпанія “Квасневський фільм”.
Оскільки зйомки відбуватимуться просто неба біля п’яти пам’ятників Богдану Хмельницькому: при вході в залізничний вокзал, у Хмельницькій академії державної прикордонної служби, біля обласної філармонії, у Хмельницькій міжрегіональній академії управління персоналом та восьмому полку спецпризначення, кіно покаже й красу нашого міста.
Презентувати “Пам’ятники Богдану оживають” планують онлайн у мережі Інтернет в День народження міста, 26 вересня.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *