В центрі уваги

Різні можливості — рівні права

Численні майстер-класи, тренінги, арт-терапія, рухливі ігри на свіжому повітрі, перегляд фільмів під відкритим небом і справжній олімпійський факел — таким запам’ятався щорічний семінар інклюзивного спрямування “Різні можливості — рівні права” для батьків з особливими дітками. Відбувся він у рекреаційному центрі “Берег надії” Хмельницької міськради. Участь взяли 32 родини, які виховують дітей з особливими потребами. До проведення семінару долучилися й волонтери-педагоги, працівники закладів дошкільної освіти міста, фахівці з корекційних занять, представники Молодіжного центру, психологи та інші небайдужі люди. Протягом чотирьох днів діти розважалися і брали участь у рухливих іграх на свіжому повітрі, а батьки навчалися. Безкоштовне оздоровлення та тренінги для батьків відбулося за сприяння Хмельницької міської ради, департаменту освіти та науки та управління праці та соціального захисту населення.

Про права людей з інвалідністю, гарантовані Законами України

Розпочали семінар “Різні можливості — рівні права” серйозною розмовою про захист прав дітей з інвалідністю. Батьки ставили різні запитання: Чи мають люди з інвалідністю право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг? Які пільги на ліки і медичні послуги передбачені дітям, що мають І, ІІ і ІІІ групи? Чи можуть особи з інвалідністю отримати пільги на санаторне лікування та технічні засоби реабілітації? Як з’ясувалося, більшість матерів, які виховують особливих дітей, не знають своїх прав. Закон України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” гарантує усім особам з інвалідністю рівні права та можливості на рівні з іншими громадянами. Натхненні та окрилені новими можливостями, матері, що виховують дітей з інвалідністю отримали пакет документів для оформлення безкоштовної путівки в санаторій чи реабілітаційний центр.

Арт-терапія, або як на майстер-класі малювання кавою зцілюються душі
Поки дітки малювали мильними бульбашками на свіжому повітрі, їхніх матерів запросили на авторський тренінг кандидата психологічних наук Лариси Подкоритової. За її словами: “Арт-терапія — це вид психотерапії та психологічної корекції, заснований на мистецтві та творчості. Вперше цей термін був використаний Андріаном Хілом у 1938 році при описі своєї роботи та отримав широке поширення. Арт-терапія надає можливість особистості виразити себе “іншими голосами”: рухами, кольором, формою, пластикою, ландшафтом. Унікальність авторської методики психолога Лариси Подкоритової полягає в тому, що через малювання, можна осмислити і проаналізувати своє життя. За словами багатодітної матері, яка виховує трьох синів, вона тривалий час була у глибокій депресії. Через важку хворобу сина, не могла спати, переживання наповнювали її серце та життя.
І на завершення тренінгу ця красива жінка підняла очі і з радістю сказала: “У мене завершилась депресія, я не знаю, як це сталося, просто пройшла цей важкий шлях і все. Я хочу жити і радіти життю”.

Надихаюча і мотивуюча історія життя від блогерки Олени Мандзюк
Свою історію життя та успіху просто неба учасницям семінару “Різні можливості — рівні права” розповіла Олена Мандзюк, українська блогерка, успішна фітнес-тренерка, яка наразі має понад мільйон підписників в мережі Instagram та нещодавно запустила власний канал на YouTube. Олена розповідає: “Я постійно десь тренувалась, то в залі, то на спортивних майданчиках, часто підходили дівчата і робили компліменти з приводу фігури та жалілись, що їм не вдається досягнути бажаного результату. А я така людина, яка хоче завжди всім допомогти — чи то колесо змінити в машині, чи поділитись власним досвідом та провести спільне тренування. І я почала: десь щось порадила, пояснила чому так, а не інакше, на що варто звернути увагу, а від чого краще відмовитись. Зацікавлених людей ставало все більше і речі, які були для мене очевидними, для інших, як темний ліс, а мені хотілось показати, наскільки класно та просто бути здоровою людиною, якій не заважає ні зайва вага, ні поганий настрій. І на сьогодні моїми клієнтами стали більше 14000 людей. А все починалося з домашнього відео тренувань, які знімав мій чоловік на камеру і зовсім невеликої кількості підписників. Вже за 4 роки вдалося прийти до бажаного результату. І я постійно кажу: мрійте, визначайте цілі і досягайте їх, не бійтеся труднощів!”.

Сім’я, тренування, блог — як встигнути все і залишитися собою?
“Мені здається, що навпаки, це все і допомагає мені залишитись собою. Хочеться власним прикладом показати іншим дівчатам, мамам та взагалі всім людям, що можливо абсолютно все, варто лише захотіти та працювати над своїми мріями кожного дня”.

Про мрію в серці незрячої дівчинки
Мабуть, найбільше під час семінару мене вразило знайомство з маленькою незрячою дівчинкою Ольгою, яка мріє про притулок для котів у Хмельницькому. “Я дуже люблю котиків, маленькі пухнастики потребують нашого захисту. Звертаюсь, до всіх небайдужих підтримати створення у місті притулку для тварин”, — із серйозним виразом каже Ольга.

Про олімпійський вогонь та спортивні змагання
На завершення семінару спеціально для всіх дітей на стадіоні під відкритим небом були проведені олімпійські ігри та запалили олімпійський вогонь. Грали у бадмінтон разом з батьками. Займалися футболінгом, флорболом, отримували призи та цінні подарунки від організаторів дійства. Віталій Шкарпета, педагог фізичної культури, усім діткам вручив кольорові олівці, футболки, значки з олімпійською символікою. На завершення семінару заступниця міського голови та організаторка заходу Галина Мельник побажала учасницям: “Усім дуже дякую, що взяли участь у семінарі, що посміхались, що раділи, бавились, учились. Сподіваюсь, ця позитивна енергетика буде Вам допомагати вирішувати складні проблеми, додаватиме наснаги у житті”.

Олена Царенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *