Кримінал

OLX б’є рекорди за кількістю фейків

У кожного з нас є речі, які стали зайвими, але нам шкода їх викинути, бо вони в непоганому стані. На допомогу приходять різні Інтернет-платфоми, на яких можна розмістити приватне оголошення.
Одна з них — сайт OLX. Тут можна знайти абсолютно все. І саме цей сайт згідно зі статистикою, відвідується в Україні найбільше. До прикладу, в липні на нього заходило 62,2 мільйона відвідувачів. У середньому кожен користувач цієї платформи проводить на ній приблизно 11 хвилин, переглянувши за цей час майже стільки ж сторінок. Це свідчить про те, що пропозицій на OLX дуже багато. Але жодної гарантії немає, що оголошення, яке вас зацікавило, — не фейк, тобто вигадане, а її автор — не шахрай, який тільки-но чатує на тих, хто на неї поведеться.
Працює проста схема: ви ведетесь на ціну, яка вас влаштовує, і переказуєте гроші продавцю, а він, отримавши їх, вимикає телефон, а точніше змінює номер телефону і далі полює на нових клієнтів. Звісно, шахраї нишпорять і на інших сайтах, обводячи навколо пальця довірливих покупців, але на OLX їх найбільше. В цьому неважко переконатись, зайшовши в реєстр судових справ — 13 тисяч кримінальних проваджень, які стосуються шахрайства на OLX. Втім виграти справу в суді не так вже й легко, оскільки знайти шахрая практично неможливо.
Як же тоді вберегтися від махінаторів? Дуже просто: сплачувати гроші за товар після того, як на пошті ви його оглянете.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *