Акцент

На порядку денному — Палац спорту

Розбудова спортивної інфраструктури міста Хмельницького та підтримка спорту із місцевих бюджетів — ці два питання стали основними під час виїзного засідання підкомітету Верховної Ради з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності на чолі з призеркою Олімпійських ігор, головою комісії атлетів НОК України Ольгою Саладухою. Зустріч проходила у спорткомплексі “Поділля”.

Те, що спортивна інфраструктура нашого міста змінилася в кращий бік, це очевидно, певно, кожному. У Хмельницькому нині є практично 30 ігрових багатофункціональних майданчиків для різних видів спорту. Працюють реконструйовані стадіони “Поділля” та “Локомотив”, комунальний басейн “Амадока”, легкоатлетичний манеж, вуличні спортивні комплекси, тренажери та шкільні багатофункціональні спортивні майданчики.
За словами міського голови Олександра Симчишина, спортивна інфраструктура — це, звичайно, і Палац спорту, який нині будується, й інші майбутні об’єкти, на які вже виготовлена проєктно-кошторисна документація, виділені земельні ділянки, пройдено державну експертизу і проведено тендери. Це — спеціалізований спорткомплекс боксу, спортивний комплекс з двома футбольними полями на вул. Зарічанській, Льодовий палац, понад 20 спортивних майданчиків для різних видів спорту.
Втім головним питанням на порядку денному стало будівництво Палацу спорту на вул. Прибузькій, 5/1а. Голова підкомітету Ольга Саладуха у своїй промові зазначила, що подібні палаци спорту будуються ще в чотирьох містах, але у Хмельницькому він зводиться рекордними темпами.
“Варто розуміти, що Хмельницький — це, мабуть, виняток з правил, де розвиток спортивної інфраструктури на досить гарному рівні”, — зазначила призерка Олімпійських ігор, яка налаштована відстояти виділення державних коштів на завершення будівельних робіт. Адже Палац спорту в нашому місті споруджується за державною програмою будівництва та реконструкції палаців спорту за рахунок державних субвенцій. Його вартість — майже 300 мільйонів гривень. Освоєно 112 мільйонів, з них 32 мільйони гривень — кошти міського бюджету.
І дійсно Палац спорту в Хмельницькому будується рекордними темпами. За словами Олександра Симчишина, сьогодні його готовність складає майже 50 відсотків і це дуже дорогий та потужний об’єкт, який не має аналогів в Україні. Уже цього року з міського бюджету на його спорудження виділено 18,2 мільйона гривень, тоді як з державного цьогоріч не отримали нічого. Саме тому роботи на об’єкті нині тривають повільнішими темпами.
“Якщо держава виділить хоча б 50 мільйонів гривень, то будівництво знову можна буде активно продовжувати, як це було до березня”, — зазначив міський голова.
У свою чергу Ольга Саладуха зазначила, що держава має долучитися до фінансування цього важливого об’єкта. “Я як колишня спортсменка дуже добре розумію важливість таких об’єктів, — заявила вона. — Тому буду просити президента включити Палац спорту до програми “Велике будівництво” на рівні з закладами освіти та культури”.
Після виїзного засідання підкомітету ВР міський голова, підсумовуючи, написав на своїй сторінці у Facebook: “Презентував депутатам, гостям з інших міст, спортсменам, спортивним функціонерам зміни у спортивній інфраструктурі для професійного і, що найголовніше, масового спорту, які ми реалізували за чотири роки. …Приємно, що наші здобутки вразили гостей.
Сподіваюся, що державна влада долучиться до фінансування великих спортивних інфраструктурних об’єктів для професійного і масового спорту та фізичної культури. Тільки так ми можемо виховати здорову націю!”
Під час виїзного засідання підкомітету Верховної Ради з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності також обговорили пропозиції до чинного законодавства щодо розвитку спорту в Україні. Зокрема, мова йшла про спрощення механізму фінансування розвитку масового спорту та фізкультури з місцевих бюджетів.
Відтак представники міської влади сподіваються, що за результатами зустрічі все-таки буде отримано позитивний висновок та Палац спорту, як і заплановано, вдасться збудувати до кінця року.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *