Акцент

Маска — захист, а не формальність!

За настановами лікарів, через пандемію коронавірусу COVID-19 українці мають носити захисні медичні маски до кінця літа. Розроблені спеціальні рекомендації, як і коли їх одягати. Але чимало хмельничан нехтують цими рекомендаціями, чим наражають на небезпеку себе та інших. Особливо це стосується працівників торгівлі, водіїв громадського транспорту та інших, чия робота пов’язана з частими контактами з людьми.
Звісно, у масці дихати у спеку важко, але варто витримати це в людних місцях, аби не захворіти на COVID-19.
За словами директорки міського центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Валентини Гесаль, маску не потрібно одягати лише, коли є можливість дотримуватися соціальної дистанції (півтора-два метри). Але в магазині, на ринках, у лікарнях та інших громадських закладах і людних місцях маску одягати необхідно!
За рекомендаціями медиків, замінювати маску потрібно щодві години, у спеку навіть частіше, адже маска вбирає піт. Інакше можлива алергічна реакція, особливо, якщо маску додатково обробити дезінфікуючим розчином. Улітку краще обирати маску, як і одяг, — з натуральних тканин. Виготовити її можна й власноруч. Сертифіковані маски мають носити медпрацівники.
Потрібно пам’ятати, що маска захищає лише тоді, коли правильно її одягати. Ніс має бути закритий! Бо часто хмельничани формально одягають маску лише на рот, аби лиш у транспорт впустили.
“Нині багато пишуть, що під маскою розповсюджуються мікроби, але то власні мікроби людини. Головне, щоб до неї не потрапили чужі. Саме це і є завданням маски. Ймовірність захворіти іншому, коли носій вірусу носить маску, значно зменшується”, — каже Валентина Гесаль.
Наскільки — демонструють спеціальні плакати, розроблені обласним центром громадського здоров’я. Їх можна побачити, зокрема, в громадському транспорті. Так-от, якщо носій COVID-19 не носить маски, а здорова людина носить, то ймовірність захворіти в неї знижується на 30%. Якщо носій вірусу носить маску, а здорова людина не носить, ймовірність захворіти лише 5%. А якщо і носій, і здорова людина носять маски, ризик захворіти — лише 1,5%.
Дерматолог обласного дерматовенерологічного центру Олександра Попелюшко зазначає, що найчастіше при тривалому носінні маски виникають сухість шкіри, подразнення, інколи навіть може розвинутися контактний дерматит. Тому після використання маски шкіра потребує особливого догляду. Її слід очищувати легкими косметичними засобами. Наприклад, пінками, гелями, молочком для вмивання. Але не слід ними зловживати. Достатньо дворазового використання на добу. Друга умова догляду за шкірою — її обсушування одноразовими серветками. Потім потрібно нанести гіпоалергенний легкий зволожуючий крем відповідно до типу шкіри.
Тож, як би не муляли нам маски під літнім сонечком, одягаймо їх, бо береженого Бог береже!

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *