Майстерня

За кадром фестивального кіно

Минулої суботи в парку Молодіжному мав відбутися показ концертного фільму “ROCK&BUH-2020”. Але погодні умови завадили презентації відео, яке стало альтернативою фестивалю просто неба. Пропонуємо читачам хроніку зйомок.

Tрадиційно прихильники якісної рокмузики чекали на цьогорічне проведення в Хмельницькому традиційного, уже четвертого фестивалю “ROCK&BUH”. До нас мали приїхати представники європейської традиції виконання року, а також свої хіти мали представити рокери-земляки. Але плани на фестиваль змінив коронавірус.
Та хіба потужну енергію рокерів зупиниш? Організатори фестивалю, а це міське управління культури і туризму спільно з фронтменами хмельницьких рокколективів “Моторʼролла” Олександром Присяжним, “STANZA” Андрієм Журбою, “Чумацький Шлях” Сергієм Строяном та засновником фестивалю “Respublika” Андрієм Захарком, одразу почали шукати інші можливості його проведення.
“За допомогою звернулися до хмельничан. Через Інтернет-опитування запитали їхню думку щодо того, як бути з цьогорічною організацією “ROCK&BUH”. Участь в опитуванні взяли понад 800 людей, а переглянули наші анкети майже 20 тисяч. За результатами опитування побачили, що їхні думки розділилися. Третина опитаних голосувала, щоб фестиваль перенести на 2021 рік, ще третина — за його проведення онлайн, а решта вірили, що рокфестиваль, хоч із запізненням, але таки відбудеться в кінці літа. Організатори розуміли, що фестиваль онлайн не замінить атмосфери живого дійства, справжнього фестивального відпочинку, емоцій, але, попри все, вирішили зняти концертний фільм”, — зазначає заступник начальника міського управління культури та туризму Світлана Шевченко.
За порадами досвідчених хмельницьких рокерів, група професіоналів, яка працювала над підготовкою фестивалю, що, до речі, розпочалася ще півроку тому, почала вирішувати, як зняти фестивальне кіно з якісними звуком та відео. Через карантин відмінили виступи на фестивалі закордонних гуртів, які на участь у “ROCK&BUH-2020” подали 170 заявок. Тому організатори фестивалю вирішили зняти фільм виключно з виступами хмельницьких гуртів. Ними стали відомі та улюблені не лише в нашому місті гурти “Моторʼролла”, “STANZA”, “Чумацький Шлях”, “Зворотня дія”, а також чотири молоді команди “Толока”, “Balan”, “TheChuGuysters” та “Панацея”.
З міського бюджету на зйомки фестивального кіно витратили майже 70 тисяч гривень. Знімала його хмельницька компанія “Bad Rabbits Foundation”.
За словами Світлани Шевченко, були різні думки з приводу локацій для зйомок фестивалю. Спершу хотіли знімати в Молодіжному парку. Але гамірний процес привернув би увагу хмельничан і зібрав чимало люду в парку, а тоді це було заборонено. Крім того, це вимагало більше коштів, адже мали б монтувати сцену, виставляти світло.
Також був задум організаторів зняти кіно на острові річки Південний Буг, але він не здійснився через проблему підключення світла. Після тривалих суперечок експертна команда фестивалю дійшла згоди й узгодила зону недобудованого Палацу спорту.
“Одразу уявили, як зніматиметься кіно в стилі лофт, що доречно для рокфестивалю. Імпонувало й те, що ця локація мала стіни і стелю, бо знімати довелося в період дощів у червні. За дозволом звернулися до ідейного натхненника фестивалю — міського голови Олександра Симчишина. Він одразу погодився”, — додає Світлана Шевченко.
Під час зйомок працювало майже з десяток камер. Записували кіно цілодобово. Але все обійшлося без зайвих нервів та напруги. Навіть сцену не довелося монтувати. Використали лише величезний фестивальний банер із минулих років. Щодо освітлення, до стелі Палацу спорту підвісили прямокутні балки, до яких прикріпили прожектори.
Молоді гурти за три знімальні дні записали по три-пʼять пісень, залежно від тривалості їх звучання. А хедлайнерам дозволили зняти відеоматеріал тривалістю годину.
Серед екстремальних моментів — зйомки відео, коли гурту “STANZA” довелося перечікувати вітер і зливу. В одному з кліпів видно, як краплі летять і миготять на світлі прожекторів. Буря якраз підійшла до теми їхньої роккомпозиції. До слова, як показало фестивальне кіно, рок “STANZA” став ще важчим.
Здивував під час підготовки фестивального відео й лідер колективу “Чумацький Шлях” Сергій Строян. На знімальний майданчик він виїхав на залізному коні, якого освоїв спеціально для зйомок, у своєму образі коза-монстер.
Організатори фестивалю вважають стрічку гарною інвестицією в майбутнє хмельницьких гуртів. Адже кожен із них зможе виокремити з фільму власний сингл. Повноцінний концерт зможуть переглядати всі охочі ще тривалий час. Усього стрічка триває 3,5 години. Крім виступів, сюди входять й інтерв’ю з хедлайнерами, бек-стейджі, глядач може побачити ведучих фестивалю Вікторію Жуковську та М’яча Дредбола. Ці зйомки відбувалися вже на іншій локації — під час курсування катера Південним Бугом під прапорами фестивалю.
Презентація фільму відбулася у кінотеатрі імені Тараса Шевченка. Переглянути стрічку “ROCK&BUH-2020” можна в YouTube, де вона розділена на чотири окремі частини для зручності перегляду.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *