Кримінал

Новий спосіб шахрайства

Під час карантину шахраї вигадали новий спосіб “заробляння” грошей: телефонують майбутній жертві, представляються працівниками банківської установи і заявляють про необхідність змінити пін-код кредитної карти.

Схема не нова, але в ній змінені деякі питання: громадянам надходять дзвінки або смс-повідомлення про те, що їм начебто нарахована компенсація державою у зв’язку з коронавірусом. Для отримання грошей потрібно лише сказати пін-код банківської карти або назвати три цифри на зворотному боці.
Людям слід розуміти, що будь-які дзвінки чи повідомлення з подібною пропозицією з великою вірогідністю є шахрайством, кажуть правоохоронці. Як правило, ті, хто повівся на таку “замануху”, банально опинився без грошей на картці. Підстави для такого шахрайства з’явилися в квітні, коли в уряді пообіцяли одноразову допомогу пенсіонерам в одну тисячу гривень.
Фахівці радять бути уважними. Номери, з яких телефонують шахраї, здебільшого вже мають погану репутацію. Їх можна перевірити в Інтернеті. Якщо ви повідомили дані зі своєї банківської картки і гроші зникли, не зволікайте, одразу звертайтеся в поліцію.
Хоча кількість випадків шахрайства торік зменшилась, але вони рахуються десятками тисяч. У Нацбанку кажуть, що телефонні шахраї намагаються витягнути з когось гроші кожні три хвилини. Середня сума, яку все ж вдається виманити злочинцям, складає 2100 гривень.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *