Подія

Відпочили по-американськи

Сполучені Штати Америки — місце на карті, яке приваблює мешканців різних куточків світу. Вони є взірцем економічного благополуччя та культурного прогресу. Але попри позитивну динаміку розвитку чи не в усіх сферах, американці мають свої незмінні традиції. Познайомитися з ними хмельничани мали можливість минулими вихідними у Молодіжному парку, де вже другий рік поспіль відбувається яскрава культурно-просвітницька забава — “Американський пікнік”. Його головним організатором цьогоріч стало міське управління культури і туризму.
Якщо ми — те, що їмо, то американці — це стейки, бургери, сосиски та кава. Населення у Штатах — понад триста мільйонів осіб. Багато з них — мешканці урбанізованих міст, головною умовою життя у яких є мобільність. Часто доводиться буквально їсти на ходу, при цьому їжа має бути не лише смачною, а й ситною. Тому й стали такими популярними американські фастфуди — їжа швидкого приготування. До їх складу найчастіше входить телятина. Пов’язано це з тим, що в Техасі з 1869 року почали зганяти дикі стада биків. Люди, які доглядали за ними, називалися ковбоями.
Їжа є й головною частиною відпочинку по-американськи на свіжому повітрі. Тож минулими вихідними хмельничани могли насолодитися традиційними стравами американської кухні. Крім гамбургерів та хот-догів, їх чекали м’ясні страви, приготовані на грилі та барбекю.
Наситившись смаколиками, гості “Американського пікніку” могли позмагатись у спорті. До речі, цікавий факт, що до 70% американців страждають від надмірної ваги. Тому в США прийнято займатися спортом навіть під час відпочинку на природі. Із запропонованих спортивних розваг хмельничанам найбільше сподобався баскетбол — гра англійського походження, яка найпопулярнішою стала саме у США. Понад 50 років американський чемпіонат Національної баскетбольної збірної є найсильнішим національним клубним турніром світу.
На пікнік просто неба в парках чи скверах американці часто виходять усією родиною. Посиденьки зі смаколиками на траві передбачають невимушене спілкування. Аби й хмельничани могли потрапити на справжній пікнік по американськи, їм пропонували перевірити свої знання англійської мови, розгадуючи ребуси та хрестослови, підготовані Молодіжним центром.
Звісно, традицією гарного відпочинку на природі в американців, як і в українців, є музика. Традиційна американська музика — кантрі (започаткувало цей стиль біле населення сільських районів півдня та заходу США) звучала й на хмельницькому “Американському пікніку”. Виконав її гурт “Grace” — музичний колектив, який виконує українські пісні в стилі кантрі.
Залишити фото на згадку про яскраву подію можна було в спеціально облаштованих фотозонах, де навіть переодягали у ковбоїв у великих капелюхах та джинсах. А чи знали ви, що не просто так ковбойський головний убір має широкі, загнуті доверху поли? Капелюх захищав не тільки від сонця та дощу, у ньому навіть носили воду і роздмухували ним вогонь.
У сутінках на “Американському пікніку” всіх охочих чекав кінотеатр просто неба з цікавими американськими стрічками, адже американське кіно нині — левова частка світової кіноіндустрії.
Якщо перший день програму пікніка відбули повноцінно, то в неділю люд розігнала злива, але відпочити вдалося навіть попри негоду.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *