Ставка на перспективу

Молодіжний парк: вносимо зміни разом

Минуло вже сім років з того часу, як виникла ідея створення Молодіжного парку в нашому місті. У квітні 2013-го парк запланували облаштувати біля міського пляжу. У 2014 році активісти запропонували свої варіанти того, який вигляд повинен мати новий парк. Однак процедура створення Молодіжного парку затягнулася в часі.
Лише у 2018-му нарешті затвердили документацію на дві ділянки Молодіжного парку. Їхня загальна площа склала майже чотири гектари.
Втім концепція проєкту парку вперше була презентована влітку 2017 року на фестивалі “Green Fest”. Її представили архітектори громадської ініціативи “Proprostir”. Ідеї створення проєкту були сміливі, надзвичайно креативні, можливо, навіть трохи гіперболізовані.
“Ми намагалися зробити парк яскравим, функціональним, з майданчиками, доріжками”, — саме так зазначили у команді rd architectural group, представляючи на початку липня проміжні зображення візуалізації проєкту Молодіжного парку (Facebook, група Хмельницький development). Зокрема вони зазначили, що будуть раді конструктивній критиці та обґрунтованим ідеям.
“Ми виносимо на обговорення оновлену концепцію Молодіжного парку, — розповідають в rd architectural group. — Основна ідея — максимальне збереження існуючого ландшафту. Якщо раніше парк хотілося максимально наповнити життям, то наразі видно, що життя в ньому вирує майже цілий рік і говорити про нестачу активності не доводиться. Тому цей проєкт пропонує подібне до 2017 року зонування від вулиці Степана Бандери:
. активна вхідна (урбаністична) зона;
. центральна зона транзитів і майданчиків;
. дальня вільна зона.

Передбачається, що вхідна зона, після розширеної автостоянки, покликана створити віддалене від житлових будинків місце для “тусовки” молоді і всіх прихильників активного відпочинку — ролики, самокати вітаються. До речі (це важливо), у цій же зоні встановлений нещодавно громадський туалет.
Вхід і найвіддаленішу точку парку повинна з’єднати головна алея, яка основним чином відділяє парк від пляжу і повторює шлях, який існує нині. Вздовж алеї планується встановлення різноманітних лавок, лежаків, освітлення”.
Так само на основі вже існуючих шляхів-стежок передбачено створити мережу транзитних доріжок. Між ними влаштують кілька майданчиків. Планується створення великого сучасного дитячого майданчика, використовуючи лише натуральні природні матеріали, стримані кольори, різноманітні ігрові споруди.
Нарешті вирішено майбутню долю волейбольного майданчика, який раніше хотіли перенести на пляж. Однак волейболісти були категорично проти. Тому майданчик після тривалих консультацій вирішено залишити на тому ж місці, просто покращивши умови.
А що ж в іншій половині парку? Ця половина представлятиме собою чисті галявини між великими деревами — тими, що є, і тими, що будуть насаджені. Усі дерева оглянули столичні спеціалісти і дійшли висновку, що в поганому стані лише кілька з них, які необхідно видалити. Усі інші можуть жити ще кілька десятків років, звісно ж, за нормальних умов: відпочивальники не повинні палити під ними вогнища і не вирізати на їхніх стовбурах ножем безглузді написи.
У майбутньому передбачено на території парку висаджування нових дерев різних порід. Вони підбиралися згідно з місцевими гідрологічними умовами.
Природну улоговину автори проєкту пропонують обіграти геопластинними терасами. Їх можна буде використовувати для мінісцен, а також як пікнік-зони.
У самому кінці парку пропонується влаштувати консольний оглядовий майданчик, з якого можна буде споглядати чудові краєвиди: водосховище, зелений острів та центр міста.
Як зазначають у команді rd architectural group, проєкт іще в роботі, тому можна вносити зміни.
До речі, у соцмережі почалось активне обговорення візуалізації проєкту. Приємно, що хмельничани не байдужі до свого міста і долі майбутнього парку. І пропозиції справді конструктивні, зі знанням справи: від бажання молодих матусь спокійно гуляти з дітками у зеленій зоні до планів найактивнішої молоді так само активно відпочивати. Заради справедливості необхідно додати, що ці активісти якраз і є найпершими поборниками безпечного відпочинку, аби не порушувати права інших. Тому все цивілізовано, виважено й гармонійно.
Яку суму грошей потрібно для того, аби ідеї зі створення Молодіжного парку стали реальними, поки невідомо. Адже, за словами начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Василя Новачка, кошторис буде розраховуватися після затвердження передпроєктних пропозицій. Тому з нетерпінням чекатимемо.

Ольга Наскальна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *