Споживач

Тариф на доставку газу змінено, але проблеми залишаються

До кінця року ще 1 тис. км газопроводів та майже 200 газорегуляторних пунктів в області повністю вичерпають свій ресурс та стануть потенційно небезпечними.

Про те, що тариф на доставку газу з 1 липня змінився всього на 6 коп. і на що вистачить цих коштів, говорили у прямому ефірі передачі “Влада і громада” на трк “Місто” комерційний директор АТ “Хмельницькгаз” Олександр Надольний та технічний директор Дмитро Дідич.

Адже, як відомо, з 1 липня 2020 року Постановою НКРЕКП змінено тариф на розподіл газу для АТ “Хмельницькгаз” та всіх газорозподільних компаній в Україні. Тож для мешканців Хмельницької області з липня він складає 1,104 грн. з ПДВ за 1 кубометр.

Однак, не змінюючись протягом п’яти останніх років, з початку року тариф вирівнявся всього на 40 коп., а середній розмір платіжки за доставку газу становитиме:

  • для споживачів з газовою плитою — 10,42 грн на місяць/ з 1 січня було 9,86 грн
  • з плитою та колонкою — 24,39 грн на місяць/з 1 січня було 23,06 грн
  • з комплексним використанням газу — 95,25 грн на міcяць проти 90,08 грн.

Як бачимо, платіж зріс незначно Крім того, нагадаємо, плата за розподіл завжди була в рахунку за газ і лише з початку цього року виведена окремим рахунком.

“Хочу звернутися до наших споживачів з проханням своєчасно сплачувати за доставку газу, адже це вкрай необхідно як самим подолянам, так і “Хмельницькгазу”. Адже ці кошти йдуть на підтримку газорозподільної мережі в технічно справному стані та на безперебійну і безпечну доставку газу кожному клієнту цілодобово.

На що ж вистачить цих коштів? Які роботи зможуть проводити газовики?

Дмитро Дідич зазначив, що кошти з тарифу на доставку є фактично єдиним та головним джерелом діяльності “Хмельницькгазу”. Тому цей тариф розраховується та встановлюється виключно державою.

На жаль, ця сума не змінювалася понад п’ять років, і це критична ситуація. Адже протяжність газорозподільної системи в області має майже 18 тис. км, яку необхідно постійно ремонтувати, цілодобово контролювати, замінювати газорегулююче обладнання та небезпечні ділянки газопроводів. Тому, якщо порахувати, то за кошти з даного тарифу, виділено всього 165 грн (!) на 1 км газопроводу на місяць! А це менше, ніж 27 грн на день, зокрема і на проведення екстрених ремонтно-відновлювальних робіт та усунення аварійних ситуацій.

Наразі ще 1 тис. км газопроводів та майже 200 газорегуляторних пунктів повністю вичерпують свій ресурс та стають потенційно небезпечними.

Водночас 38% газорозподільних мереж на Хмельниччині вже повністю зношені і потребують інвестицій.

Тож споживачі, сплачуючи рахунок за доставку (розподіл) газу, в першу чергу інвестують у власну безпеку.

Для повноцінної модернізації газорозподільної системи Хмельницької області необхідні інвестиції на рівні 203,64 млн грн на рік, що дозволить не тільки підвищити рівень безпеки газопостачання, а й зробити систему набагато ефективнішою та економнішою в обслуговуванні. Однак з новим тарифом на сьогодні ми маємо на 38% менше. А Інвестпрограма АТ “Хмельницькгаз” у цьому році становить всього 81,8 млн грн на рік від потреби у 203,64 млн грн з ПДВ.

За інформацією АТ “Хмельницькгаз”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *