У фокусі

Двадцять урядовців на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем заповнили е-декларації. Як виявилося, понад половина членів нового Кабінету міністрів — офіційні мільйонери, більшість із яких тримають гроші не в
українських банках.

Найбільшу зарплату за минулий рік задекларував Олексій Резніков, віцепрем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій майже 20 мільйонів гривень, а з урахуванням зароблених гонорарів та інших виплат за цивільно-правовими договорами виходить 21 064 578 грн! Згідно з поданою декларацією сукупний дохід за 2019 рік очільника уряду склав 3,38 млн грн, з них 2,23 млн грн зарплати, яку Шмигаль отримав на Бурштинській ТЕС (конт-ролює олігарх Ринат Ахметов). У зе-уряді є посадовці, які за минулий рік отримали понад 10 млн грн зарплати у приватному секторі. Троє міністрів тримають гроші в іноземних банках. Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зберігає 148 тисяч євро на рахунку італійського Banca Popolare del Frusinate, а дружина головного поліцейського України поклала в цей же банк 1,49 млн євро! Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко зберігає 808 тисяч доларів в американському банку Morgan Stanley. Ще 15,6 тисяч доларів, які є спільною власністю сім’ї міністра, лежать на рахунку Citibank у Нью-Йорку. Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов поклав 1,5 тисячі євро у BKS Bank AG (Австрія) і 52,9 тисячі євро — в Erste Bank (Австрія). Ще 20,9 тисячі євро тримає в іншому австрійському банку дружина міністра.
Найбагатшим членом Кабміну виявився колишній телеменеджер телеканалу 1+1 Олександр Ткаченко. Разом із дружиною він за рік заробив 33 млн грн, з них 23,5 млн грн становив дохід самого Ткаченка від відчуження цінних паперів та корпоративних прав ТОВ “Альфа кро”. До того ж сім’я міністра культури тримає на банківських рахунках майже 10 млн грн. Нинішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов у своїй декларації показав 20 млн грн, які лежать у банках, з них 19,3 млн грн — у державному “Ощадбанку”. Дружина міністра зберігає у фінансових установах 7,79 млн грн, 4,5 тис. євро і 9,7 тис. доларів США. Окремо Степанов зазначив, що минулого року отримав 2,85 млн грн процентів від банківських вкладів. До речі, майже всі міністри нового уряду Зеленського робили кар’єру на посадах, на які їх призначав Янукович. Ось вам і нові обличчя, про які красно обіцяв пан Зеленський.
Те ж саме можна сказати і про багатьох нардепів від “Слуги народу”, які виявилися далеко не бідними. За 2019 рік 422 депутати Верховної Ради задекларували майже 5,9 мільярда гривень готівкових коштів. Більшість депутатської готівки — в іноземній валюті. До прикладу, гривневої готівки у депутатів Ради та членів їхніх сімей загалом на 1,26 мільярда гривень, а в іноземній валюті депутати тримають готівки на 4,63 млрд грн.
Мабуть, будь-який коментар тут зайвий. Виникає лише запитання: навіщо позичати гроші, причому під величезні відсотки, в міжнародних інституціях? Чи не простіше ухвалити закон, запропонований свободівцями, про повернення в країну коштів з офшорів і не заганяти українців у боргову яму?
Нагадаємо, Рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на 5 мільярдів, яку видаватимуть частинами. Програма розрахована на 18 місяців. Вже цього місяця
Україна отримає від МВФ та ЄС понад 3,2 мільярда доларів. Також протягом найближчого місяця Україна отримає 1 мільярд євро допомоги від Світового банку.

Наталя Назарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *