Місто і влада

12 мільйонів на медицину

Хмельницька міська лікарня отримала
сучасне медичне обладнання.

Медичні установи міста стали сучаснішими та комфортнішими як для пацієнтів, так і для медперсоналу. І це очевидно, адже лікувальні заклади після капітальних та поточних ремонтів, а також утеплення та реконструкцій, таки змінили свій зовнішній вигляд. А коли лікарні закуповують сучасне медичне обладнання, це неабияк покращує їхній матеріально-технічний стан.
Саме новітнє і, що головне, необхідне устаткування минулого тижня отримала Хмельницька міська лікарня. На його закупівлю з міського бюджету міста спрямували 12 мільйонів гривень. Заклад поповнився десятьма апаратами ШВЛ, двома десятками спецмоніторів пацієнта, півсотнею механізованих електричних шприців, півсотнею пульсоксиметрів та п’ятьма кисневими концентраторами. За словами головного лікаря Валерія Гарбузюка, це обладнання застосовується не лише для боротьби з коронавірусом.
“Кисневі концентратори — сприяють безпечному транспортуванню хворих. Тобто, підключивши апарат, ми можемо перемістити хворого з відділення хірургії в ренгенткабінет і назад. До апарату штучної вентиляції легенів підключають хворого, який не взмозі дихати самостійно. Шприцеві насоси дають змогу дозовано від 0,1 мілілітра і до будь якої кількості, від однієї секунди до доби забезпечувати введення медпрепарату у тій кількості, яка необхідна хворому. Монітори пацієнта — це дуже важливі діагностичні апарати, які фіксують усі показники пацієнта: температуру, артеріальний тиск, дихання, пульс, частоту серцевих скорочень, а, коли ці показники погіршуються, апарат подає сигнал тривоги. Відповідно медпрацівники мають змогу оперативно відреагувати і надати необхідну допомогу”, — каже головний лікар міської лікарні Валерій Гарбузюк.
Наразі все обладнання мобільне, тобто його можна переміщувати не лише з одного відділення до іншого, а й ділитися з колегами інших лікувальних закладів.
За словами міського голови Олександра Симчишина, все обладнання придбане в міську лікарню, буде розподілене також між міською дитячою та інфекційною лікарнями.
“Коли ми купували, то планували, що в нас буде основна база боротьби з коронавірусом — міська та інфекційна лікарні. Дитяча і перинатальний центр — це резервні ліжка, де передбачалася госпіталізація дітей і вагітних. Відтак ми планували розподіл обладнання саме по цих закладах. Зараз, якщо буде потреба, передаватимемо обладнання в дитячу та інфекційну лікарні”, — каже начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Борис Ткач.
В даний час обладнання буде встановлене у відділенні неврології, кардіології та реанімації.
Також відділення отримало морозильну камеру. Її будуть використовувати для зберігання плазми. Перевагу надали недешевій медтехніці, щоб лікарі мали можливість працювати за європейськими стандартами і на сучасному обладнанні.
Медичні заклади вже увійшли у другий етап медичної реформи. Відтак з наданням якісних послуг вони зароблятимуть на власне утримання.
“Щороку виділяємо кошти на покращення матеріально-технічної бази медзакладів. У бюджеті 2020 року заклали на це понад 10,5 мільйона гривень і ще раніше купили все, що планували. Частина обладнання вже працює на повну. Після початку пандемії ми знову передбачили понад 25 мільйонів на матеріально-технічну базу, засоби захисту, медобладнання. Переконаний, що якісну послугу наші медики можуть надавати лише з висококласною технікою та в комфортних умовах. До цього й прагнемо”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *