Подія

Поспілкувалися “PRO молодіжне”

Літо – гаряча пора молодих. Тож недивно, що в Україні День молоді прийнято відзначати в останню неділю червня. Цьогоріч у Хмельницькому це свято відбулося значно скромніше, ніж завжди, але попри все, молодь таки згуртувалася, щоб гарно провести час.

26 червня в Молодіжному парку відбувся марафон “PRO молодіжне”. Ряд розваг для тих, кому до 35 років включно, підготував міський Молодіжний центр.
Парк розділили на зони, де кожен міг знайти собі розвагу за інтересами: інтелектуальну, спортивну, танцювальну, мав можливість навіть щось змайструвати.
Так, молодь, яку турбують злободенні теми, але нема з ким їх обговорити, зібралася на дебатному турнірі до Дня Конституції України. Активісти обговорювали вікові межі молодості. Вже не один рік у державі дискутують на тему зміни нижньої та верхньої вікових меж молодості між 14 і 15 років та 30 і 35 років. Це питання особливо актуальне не лише для різних соціальних програм, а й для звичайного спілкування. Бо є різниця, коли назвеш представницю чарівної статі дівчиною, а коли жінкою. Також молодь дебатувала про державну підтримку молоді. Зокрема, поспілкувалися про те, чи держава має надавати молоді житло, чи стимулювати заробляти кошти на нього самостійно. В другому випадку потрібно замислитися, скільки років молодий спеціаліст має відкладати кошти на житло зі своєї мізерної зарплати. Обговорили й пільги для молоді, включно з безкоштовним проїздом.
“На дебатах мали змогу відчути себе в колах української влади. Нас розділили на дві команди й задавали провокативні запитання. Одна команда мала виступити за ухвалення певного рішення, а інша — проти, незалежно від особистих поглядів. Плюси цієї гри в тому, що учасники навчаються комунікувати, відстоювати власну позицію. Цікаво було й випробувати себе в ролі спікера. Учасниками цієї гри з подругою Софією були ще минулого року. Нам дуже сподобалося, тому спробували ще раз”, — розповідає член громадської організації “Молодь за краще майбутнє” Олександра Андрущук.
Інша локація марафону — танцювальний майстер-клас. На зелених килимах Молодіжного парку вчили танцювати танець у стилі хіп-хоп. Це танець, який є наслідком глобалізації, адже поєднує хореографію різних напрямків, тут розмиті правила й обмеження. Цьому виду танцю притаманні самовпевненість, зухвалість і ніякої манірності та сентиментів. Замість балетної пачки чи народних червоних чобітків — кросівки та широкі штани, шорти та рвані футболки, аби лиш було зручно. А замість скрипок та клавішних — гучні музичні мікси, які походять від африканського джазу.
Уроки хіп-хопу для хмельничан проводила хореограф танцювальних шкіл “Top Style” та “My Danse” Світлана Варовода. Її гарячі танці згуртували чи не найбільше охочих.
Сучасна молодь любить й екстрим, особливо гірський. Для таких Хмельницький міський центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді підготував окрему локацію. Тут охочих закликали навчитися проходити підвісні дистанції на тросах, які закріплювалися на деревах парку. Інструкторами були члени пішохідного туристичного різновікового клубу “Штурм”, який тренується у СЗОШ №29.
“Цей спорт можна застосувати в горах чи на лісистій місцевості. Навчаємося самі та навчаємо інших, зокрема, і як підняти та переправити на тросах потерпілих. Це дуже важливі навички. Вміння виживати в форс-мажорних обставинах необхідно всім”, — зазначає чемпіон України з пішохідного туризму Владислав Захарчук.
Активно розвивається й екологічний напрямок роботи міського Молодіжного центру. Його представники на марафоні “PRO молодіжне” навчили молодь виготовляти годівнички для птахів із пластикових пляшок.
Спеціалісти з еконапрямку Молодіжного центру Ілона Дергачова та Марія Будай розповіли, що зі звичайних пластикових пляшок на півтора та п’ять літрів можна виготовити дуже красиві та якісні годівнички, обклеївши їх ниткою з мішковини, шишками та гілочками. Закупивши насіння соняшника та пшениці, юні екологи збираються почепити годівнички в міських парках.
Всього за дві години марафону “PRO молодіжне” можна було дізнатися дуже багато цікавої інформації.
“З нагоди свята дали можливість молоді міста не просто відпочити, а й чогось навчитися, познайомитися з цікавими молодіжними напрямками, які розвиваються в нашому місті”, — зазначає директор Молодіжного центру Владислав Гребенюк.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *