Акцент

Комедійне кіно про назви міста

Працівники музею історії міста Хмельницького зняли комедійне короткометражне кіно про різні назви нашого міста. Стрічку “Маскарад перейменувань, або Всі назви міста Хмельницького” знято за допомогою власної автентикстудії музею “Репліка”. Кумедні відеоролики прив’язали до нашого часу — кожен герой минувшини одягнений у захисну маску від COVID-19.
Ролик адаптований для людей із вадами слуху, використовуються титри.
Стислість — сестра таланту. Музейникам вдалося відзняти короткометражні театралізовані історії перейменувань усього за шість хвилин. Перша сценка про те, як польський король Владислав II Ягайло записав частину Подільської землі в литовську метрику. Звідти й дізналися про першу назву міста над Бугом. Тоді, у 1331 році, це було село Плоскирівці. Короля в короні та розкішному строї, його свиту з рогом, який скликає народ, працівники музею історії міста зіграли як справжні актори. Дійство доповнили мелодіями з відомих фільмів.
Друга історія про те, як місто Плоскирів, яке протягом трьох століть керувалося Магдебурзьким правом, потрапивши під владу Російської імперії чи то за наказом Катерини II, чи через банальний писарський ляп 1795 року, стало Проскуровом. Не було жодного офіційного імператорського наказу про його перейменування. Цю нез’ясовану історію музейники переграли по-своєму.
Катерина ІІ вирішила перейменувати Плоскирів на Проскурів, просто глянувши на церковні проскурки, якій їй піднесли піддані.
У 1954 році, коли місто Проскурів було центром Камʼянець-Подільської області, його перейменуванню на Хмельницький сприяв пафосний ювілей: 300-річчя Переяславської ради.
Розпочався марафон перейменувань на честь Богдана Хмельницького. Вирішили перейменувати й нашу область, на теренах якої відбулася Пилявецька битва, хоч сам Богдан Хмельницький тут не народився й не похований.
Короткометражка доповнюється ілюстраціями та світлинами. Кумедне кіно дає можливість легко засвоїти основні віхи перейменування нашого міста.
Текст до картин читає науковий працівник музею Вікторія Папонова.
“Сам процес зйомок був дуже цікавим. Це був новий досвід для музейників. Тому стрічку завершуємо трансляцією кадрів зі знімального процесу”, — каже пані Вікторія.
Переглянути стрічку можна на сайті міського управління культури і туризму та на Інтернет-сторінці музею історії міста.
Мініфільм знято під грифом “Stop COVID-19” з присвятою Європейській ночі музеїв, котру через карантинні обмежувальні заходи музейники провели в закритому режимі 18 травня.
Подібні короткометражні фільми музейники зніматимуть і надалі.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *