Актуально

Диван у вікно не треба, будь ласка

Як у Хмельницькому збиратимуть великогабаритні відходи

Це італійці у новорічну ніч мають (може, це вже в минулому) звичай викидати у вікно на вулицю старий розбитий посуд, непотрібний одяг і навіть меблі. Ми такого, на щастя, не робимо. Може, тому, що не так часто змінюємо той самий диван у своїх оселях? Десятиліттями нам служить, можемо максимум оббивку на ньому замінити і — як новий.
Але власне я не про це. Мова про те, якщо вже знайшли гроші на нові меблі, то куди подіти старі? У селі можна в літній кухні прилаштувати або ж на крайній випадок порубати й спалити. У місті ж завдання складніше: виносити дивани, шафи, віконні рами на сміттєві майданчики, залишати там біля контейнерів. Але, якщо ці майданчики далеко від вашого дому? Незручно. Але й ваші старі меблі, з труднощами винесені з квартири і залишені біля контейнерів зі сміттям, зовсім не стають окрасою нашого міста.
Погоджуєтеся?
Саме тому в Хмельницькому вирішили навести лад у збиранні великогабаритних відходів. Уже до осені планують розробити графік вивезення таких відходів.
В офісі “Розумне довкілля. Хмельницький”, який очолює Микола Ваврищук, кажуть, що поблизу полігону твердих побутових відходів буде відкрито сучасний центр сортування великогабаритного сміття. Туди, до речі, охочі зможуть самостійно привозити великогабаритне й інше сміття.
Ксенія Косюк, фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою офісу каже: “Позитивний момент у тому, що місто стане охайнішим, зникне безлад, який спостерігаємо нині практично на кожному майданчику для сміття. Центр сортування стане сучасним центром поводження з великогабаритними відходами. Для сортування та утилізації він прийматиме всі види технічного непотребу. Будемо приймати зелене сміття, будівельні відходи. До речі, якщо якісь меблі, побутова техніка чи ванна, наприклад, у хорошому стані, їх зможуть забрати охочі”.
Що стосується графіка, то періодичність вивезення великогабаритного непотребу поки що визначається: можливо, раз у квартал, можливо, раз у півроку. Буде визначено місце (наприклад, майданчик для збирання сміття біля будинку тощо), куди приїжджатиме спеціальний транспорт за великогабаритними відходами. Уже восени знатимемо регулярність прийому наших старих стільців, холодильників, ванн та унітазів.
Офіс “Розумне довкілля. Хмельницький” продовжує свою роботу, навчаючи всіх свідомому поводженню з твердими побутовими відходами. І ми навчаємося. Можливо, трохи повільно, перемагаючи власну зашкарублість і давні звички. Але ми стараємось і вже вміємо сортувати сміття. Щомісяця зносимо до Екобуса шкідливі відходи, які накопичуються в нашій оселі. Намагаємося не смітити на вулиці, аби не зганьбитися перед своїми дітьми. Разом робимо велику справу, дбаючи про чисте довкілля.
Давайте не засипати сміттям планету. Інакше з часом сміття може засипати нас із вами.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *