Кримінал

Пожартував на… два роки тюрми

На Хмельниччині до двох років позбавлення волі засудили псевдомінера

12 травня майже о 22.00 на 102 зателефонував чоловік і повідомив про замінування Грицівського ВПУ №38. На той момент у приміщенні навчального закладу перебували дев’ять учнів — дітей-сиріт та один дорослий, яких негайно евакуювали.
Упродовж кількох годин фахівці вибухотехнічної служби ГУНП оглянули понад 5000 кв. м приміщень та довколишньої території. Жодних вибухонебезпечних приладів чи речовин поліцейські не знайшли.
Доки вибухотехніки обстежували будівлі і територію, оперативники та слідчі працювали над встановленням особи, яка повідомила про замінування, якого насправді не було. Правоохоронцям вдалося з’ясувати, що до поліції зі свого мобільного зателефонував 31-річний житель смт Гриців Шепетівського району. Чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння й адекватно пояснити свої дії не зміг.
Нещодавно Шепетівський міськрайонний суд закінчив розгляд матеріалів кримінального провадження і визнав зловмисника винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). Йому призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі та на підставі ст. 75 Кримінального кодексу України звільнили засудженого від відбування покарання з іспитовим терміном на один рік.
Нагадаємо, що уряд ініціював посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про замінування. Відповідний проєкт закону схвалено на засіданні Кабінету міністрів України 18 грудня 2019 року.
За такі злочини передбачено позбавлення волі від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна. Наскільки правомірно Шепетівський суд покарав псевдомінера має встановити Хмельницький апеляційний суд.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *