Знай наших!

Наступна зупинка — “Зореліт”

30 травня, о 23.22 за київським часом Ілон Маск і його компанія SpaceX запустили корабель Crew Dragon, який мав на меті доправити на Міжнародну космічну станцію двох астронавтів — Боба Бенкена і Дага Герлі. Це був перший в історії запуск у космос людини на комерційному кораблі. За подією слідкували не лише у США, але й по всьому світі, зокрема і в Україні. Та мало хто знав, що серед співвітчизників, які цікавились запуском першої ракети Ілона Маска, були викладачі Хмельницького національного університету. Адже серед американських спеціалістів, які відповідають за розробку програмного забезпечення для наземної інфраструктури в компанії SpaceX, є їхній колишній студент Олексій Пахунов.

У 1995 році хлопець з Житомира вступив на факультет комп’ютерної інженерії ХНУ, який закінчив у 2000 році.
На Батьківщині талановитий програміст не знайшов себе, відтак поїхав за кордон. Працював у компанії Google в Румунії та Данії, але й там йому було затісно, бо відчував, що здатен на більше. Тож вирішив податися за океан, у США. Там спочатку влаштувався на роботу в Microsoft. Потім перейшов в американський Google. А згодом у 2003 році талановитого програміста помітили рекрутери зі SpaceX. В одному з інтерв’ю Олексій Пахунов зізнався, що при прийомі на роботу в нього навіть не було особистої співбесіди з босом. Маск довіряє своїм рекрутерам, адже в нього всюди працюють лише професіонали.
Про те, що їхній випуск-ник працює в Ілона Маска, викладачі ХНУ дізналися два роки тому. Тоді лідер групи “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук під час своєї поїздки у США відвідав компанію SpaceX. А екскурсію йому проводив український програміст Олексій Пахунов, який на той час працював над Falcon9.
Декан факультету програмування та комп’ютерних і телекомунікаційних систем ХНУ Олег Савенко каже, що Олексій цікавився перспективами вітчизняної космонавтики ще студентом і вони з ним не раз спілкувались на цю тему.
“Не скажу, що він був активним студентом чи займався студентським врядуванням. Ні! Його цікавило програмування, він його вчив і практикував. Пригадую, як навесні 1997 року викладав у нього логічне програмування. Ця дисципліна дуже складно дається, а Олексій розв’язував задачі на ходу”.
Про програмування, астрономію, космонавтику та окремі деталі своєї роботи Олексій Пахунов веде блог. Тож усю дозволену інформацію можна знайти на його сторінці у соцмережах. Зокрема про те, що над програмним забезпеченням ракет компанії SpaceX він працює останні сім років. Із Маском він спілкувався особисто лише двічі. Вперше на корпоративі, вдруге — під час форсмажорних обставин, коли треба було терміново приймати важливе рішення.
Під його орудою трудяться десять програмістів, які виконують чітко поставлені завдання: щоб усе, що вилітає в космос від компанії SpaceX, точно виходило на задану орбіту, могло точно зістикуватись і приземлитись у заданих координатах. За словами Олексія, Маск не втручається в їхню роботу. Від них вимагають результат, а як вони його досягатимуть — це їхня справа. Тож на дев’яту ранку на роботу ніхто не поспішає і так само ніхто не збирається додому о 18.00. Робочого регламенту як такого немає. Кожен працює скільки потрібно чи доки не падає з ніг. Спеціалісти згадують про втому хіба що тоді, коли їхній черговий об’єкт вдало виходить на орбіту чи повертається з неї. Пахунов каже, що призвичаївся до такого ритму роботи і навіть знаходить час на особисте життя.
Щодо самого запуску пілотованого Crew Dragon до Міжнародної космічної станції, що відбувся 30 травня, він написав, що успішний запуск заслужено викликав підвищену увагу з боку як засобів масової інформації, так і простих смертних. Та звістка про те, що в SpaceX працює українець, спровокувала ажіотаж у Facebook і хвилю чуток, які треба прокоментувати.
“Відверто кажучи, я не думав, що мені доведеться уточнювати окремі моменти, але бачу, що потрібно. Так от, я не пишу все програмне забезпечення, яке відповідає за політ Crew Dragon, оскільки цим займається кілька сотень людей протягом багатьох років. Найсмішніше те, що до розробки програмного забезпечення Dragon я не мав жодного стосунку. Раніше я писав софт для Falcon 9 i Falcon Heavy, а тепер — для Starship. Відповідно оскільки софт для всіх чотирьох збирається з однієї кодової бази, то частина мого коду використовувалася при польоті Dragon. Далі — моя посада називається “Sr. Software Engineer, тобто “розробник звичайний, але досвідчений”. Вона не передбачає керівництво людьми. Для цього є менеджери та керівники груп… Дійсно, у 2015 році я відповідав за першу вдалу посадку першого ступеня Falcon9 і запуск Falcon Heavy… У SpaceX активно використовується поняття “Responsible Engineer”, тобто “відповідальний інженер”, який координує взаємодію різних груп в тій чи іншій галузі… Завдання відповідального інженера полягає не в тому, щоб зробити всю роботу самому, а в тому, щоб уся робота була зроблена тими, хто повинен її зробити. Без такого відповідального інженера легко забути яку-небудь важливу, але малопомітну деталь. На кожен запуск призначається відповідальний інженер від кожної групи, що забезпечує запуск. Безпосередньо я був інженером, який відповідав за запуск F9-21 (перша успішна посадка), FH-1 (перший запуск Falcon Heavy) і кількох інших запусків від групи Flight Software. Крім іншого, я відповідав за те, щоб польотний софт, завантажений на ракету, включав у себе всі заплановані зміни і пройшов усі необхідні тести. Більшість людей, яких ви бачите в центрі управління польотом, — це відповідальні інженери, призначені від різних груп”.
30 травня Олексій Пахунов зробив у своєму блозі черговий запис. Він повідомив про те, що їхня ракета з космонавтами успішно вийшла на задану орбіту і зістикувалась із Міжнародною космічною станцією.
“Наступна зупинка — Зореліт?” — оптимістично зазначив програміст у своєму блозі з назвою “Батут”.
Шкода лише, що Україна не помітила талановитого програміста, відтак свою мрію Олексій зумів реалізувати у США. “Дуже багато наших випускників працевлаштовані за кордоном і роблять там кар’єру. Це добре, що вони знайшли себе й отримують гідну зарплату, але прикро, що їхні знання не знадобилися рідній державі. Це для мене залишається болючим питанням”, — каже Олег Савенко.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *