Культура

Гроші на полугрошик

У Хмельницькому волонтери збирають гроші на викуп з приватної колекції карбованої монети Подільського князівства — подільського полугрошика. Якщо вдасться зібрати 18 тисяч гривень, історичну цінність передадуть до обласного краєзнавчого музею.
Раніше вважали, що подільських монет не було. Але два десятиліття тому під час розкопок знайшли монету, яку карбували за часів князя Костянтина Коріятовича. На її аверсі зображений Юрій Змієборець — герб роду Коріятовичів, на реверсі — герб угорських королів із династії Анжу. Написи на монетах виконані латиною в готичному стилі з іменем правителя, який називає своє князівство “Смотрич”, а надалі — “Поділля”.
“Монета свідчить, що Подільське князівство було досить високорозвинутим. Територія мала не тільки замки і самоврядування, пов’язане з Коріятовичем, але навіть свою грошову одиницю. Крім того, там зафіксована перша столиця Поділля і це не Кам’янець-Подільський, а Смотрич, нині невеличкий населений пункт у Дунаєвецькому районі”, — каже провідний науковий співробітник Хмельницького обласного крає-знавчого музею Сергій Єсюнін.
За словами науковця, таких монет нині не багато, але вони є унікальною історичною знахідкою. А ось в обласному краєзнавчому музеї, у фондах якого зберігається понад дев’ять тисяч різних монет, подільського полугрошика немає.
Тож, коли активіст Сергій Добжанський дізнався, що один колекціонер має дві такі монети і одну з них має намір продати, одразу між своїми друзями організував збір коштів. Каже, вже вдалося зібрати понад дев’ять тисяч гривень, потрібно вдвічі більше. Втім і волонтери, і музейники сподіваються, що люди відгукнуться і рідкісна монета таки поповнить музейну колекцію і не покине межі Поділля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *