анонс

Фестивальне літо у новому форматі

З перших днів липня Хмельницький очікують карантинні послаблення в сфері культури. Як і минулоріч, місто працюватиме в форматі “52 вікенди”, тобто щовихідних для хмельничан організовуватимуться цікаві заходи, які збиратимуть мінімум публіки на центральних вулицях міста, в парках Молодіжному та культури і відпочинку ім. М.Чекмана. У новому форматі, але таки відбудуться заплановані на літо фестивалі. З червня на серпень-вересень переноситься довгоочікуваний фестиваль “JAZZ FEST PODILLYA”. Цьогоріч міське управління культури і туризму виграло грант на його проведення від Українського культурного фонду. За отримані кошти планують провести школу джазу. В останній місяць літа Хмельницький очікує й фестиваль для всієї родини “My Fest”.
“Карантин змінив дати і формати фестивалів, відповідно змінилися суми коштів, передбачених на їхню організацію. Тендерну процедуру змінили щодо цьогорічного рокфестивалю, який розпочинатиме фестивальне літо, та джазового фестивалю. Їх загальна вартість мала бути два мільйони вісімсот тисяч гривень. Тепер ці кошти зекономлені, на найближчій сесії їх використаємо на нагальніші потреби, як-от довершення мистецького саду в дитячій школі мистецтв “Райдуга”. Частину коштів повернемо в міський бюджет”, — зазначає начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.
А що за літо без музики?! Навіть попри карантин в останні дні червня та перші дні липня хмельничани насолоджуватимуться музикою. У Хмельницькому вчетверте відбудеться фестиваль рокмузики “Rock&Buh”, щоправда, в онлайн форматі.
За словами Артема Ромасюкова, спеціально для цього розробляють YouTube канал, який транслюватиме змонтовану концертну стрічку. Учасниками фестивалю стануть відомі гурти Хмельниччини, яких знає і любить уся Україна: “Мотор’ролла”, “Чумацький шлях”, “STANZA” та гурт з Камʼянця-Подільського “Зворотня Дія”. Виступлять на цьогорічному святі року над Бугом й чотири місцеві гурти-початківці.
“Почали активно готуватися до фестивалю ще в лютому. Заявки на участь подали 170 гуртів з різних куточків України та з-за кордону, адже наш фестиваль виріс до міжнародного формату. Дуже хотіли взяти участь у “Rock&Buh” колективи з Білорусі. Проте через карантин багатьом довелося відмовити”, — зазначає учасник та один із організаторів фестивалю, лідер гурту “Мотор’ролла” Сергій Присяжний.
Записи фестивальних виступів без глядачів відбудуться в недобудованому Палаці спорту з метою популяризувати стратегічний об’єкт будівництва в нашому місті. Також використовуватимуться й інші локації, зокрема над Південним Бугом. Для зйомок, за сприяння міського управління культури і туризму, використовуватиметься якісна апаратура. Кожен гурт представить чотири пісні. Сергій Присяжний зізнався по секрету, що колектив “Мотор’ролла” виконає композиції з нового альбому, який тільки-но готується до виходу.
Крім самих виступів рокгуртів у фестивальне кіно увійдуть інтерв’ю з музикантами. В рамках фестивалю можна буде наживо поспілкуватися з його віртуозними ведучими.
“Цьогорічний “Rock&-Buh” максимально популяризуватиме хмельницьке. Хочемо якісно розробити фестивальні Інтернет-сторінки. Це дасть змогу побачити висококласну рокмузику наших гуртів усьому світу. Адже ми маємо чим пишатися. На фестивалі звучатиме різноманітна музика — від популярного до важкого року”, — каже Артем Ромасюков.
Тож слідкуйте за афішами з точними датами фестивалю, який дасть можливість звучати рокмузиці в кожній домівці. Щастить тим, хто живе в приватному будинку — рок можна буде увімкнути на повну гучність.
“Навчаюся в іншому місті, але завжди на “Rock&Buh” приїжджав у рідний Хмельницький, привозячи з собою багато друзів з різних міст. Для нас фестиваль — дуже крута подія, де можна почути якісну музику. Звісно, шкода, що цьогоріч карантин змінив формат фестивалю. Проте тепер зможемо переглянути виступи учасників у повторі, адже запис концертів можна знайти в Інтернеті в будь-який час.
Дуже хочеться, щоб наступного року фестиваль знову повернувся на своє старе місце — у парк Молодіжний і зібрав численну публіку. Нечасто молоді вдається так класно відірватися”, — каже фанат фестивалю Владислав Колодій.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *