на часі

Хто в домі господар?

Впродовж цього року в Хмельницькому відремонтують майже 200 під’їздів.

Є в нашому місті ще будинки, про стан під’їздів яких навіть розповідати не хочеться: якщо не обдерті, то розписані місцевими “художниками” стіни, сто років немиті щербаті сходи, ще й нерідко сморід з підвалів. Часто люди роблять у своїх квартирі дорогі ремонти, але, вийшовши за поріг, можуть кинути під ноги обгортку з цукерки, папірець, недопалок і навіть підкинути під двері сусіду пакет зі сміттям, бо донести до сміттєвого баку немає часу. Щоправда, є й доглянуті під’їзди, з квітами на підвіконнях, причому навіть у старих будинках. Все залежить від мешканців, від їхнього виховання та культури. Дещо інша картина у новобудовах, де в більшості будинках створені ОСББ. Там і діти знають, що смітити не можна.
І все-таки, якщо мова не про сміття за порогом квартири і не про брудні сходи, а про надколупані стіни зі старою фарбою, сіру від бруду стелю. Хто повинен піклуватися про це? Не так давно це був обов’язок житлово-експлуатаційних контор, які мали робити щорічний плановий огляд і, у разі потреби, ремонт під’їздів, фарбування і побілка стін входили до їхньої компетентності. Нині — це справа працівників управляючих муніципальних компаній. Гроші на такий ремонт мають іти з щомісячної плати за утримання будинку і прибудинкової території. А також з оплати додаткових витрат, що іноді нараховуються. Але капремонт чи великий ремонт за ці гроші не зробиш.
А ось поточний можна і багато хто з управляючих муніципальних компаній це робить.
За останні два тижні наведено лад у будинках, розташованих за адресами: вул. Кам’янецька, 82 (4-й під’їзд); вул. Кам’янецька, 111 (2-й і 3-й під’їзди); вул. Тернопільська, 18 (1-й і 2-й під’їзди); вул. Козацька, 6/1; вул. Трудова, 40 (2-й під’їзд).
Уже завершують ремонтувати під’їзди у дев’ятиповерховому будинку №78 на вулиці Подільській, який обслуговує управляюча муніципальна компанія “Проскурівська”. Пофарбували панелі, металеві решітки на вікнах, поручні, вхідні двері, побілили стелю. У третьому під’їзді замінили старі поштові скриньки на нові, придбані за кошти УМК. Креативні мешканці в одному з під’їздів багатоповерхівки навіть розмалювали стіни квітами.
Поточний ремонт триває і в першому під’їзді будинку №14/2 на вулиці Соборній (на фото). Його виконують працівниці управляючої муніципальної компанії “Центральна”.
Також УМК оновлюють під’їзди на вулицях Прибузькій, 26, Кам’янецькій, 82 (2-й під’їзд), Гагаріна, 60 (3-й під’їзд), Курчатова, 91/1 (гуртожиток), Сковороди, 48 (3-й під’їзд), Тернопільській, 18 (4-й під’їзд), Трудовій, 17/2, Кармелюка, 12 (2-й під’їзд), у провулку Іподромному, 18 (1-й під’їзд).
За інформацією управління житлово-комунального господарства, загалом упродовж цього року заплановано відремонтувати майже 200 під’їздів.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *