Місто і влада

У пошуках балансу

29 травня відбулося розширене засідання виконкому Хмельницької міської ради. На розгляд було винесено 35 питань, серед яких прогноз бюджету міста на 2021-2022 роки.

Будь-який бюджет є розписом доходів і видатків, визначених на певний період. В ідеалі бюджет має бути збалансованим, тобто рівень запланованих видатків повинен співпадати з рівнем доходів. Втім пандемія на COVID-19 суттєво вдарила по економіці та внесла корективи в усі сфери життя, а відтак і в бюджети громад. Внаслідок цього обсяг видатків перевищив обсяг доходів, розбалансувавши їх. Так, до бюджету міста за час карантину не надійшло понад 108 мільйонів гривень. Щоб покрити дефіцит, його довелось збалансовувати, а саме: суттєво зменшити його дохідну і видаткову частини. Досі, у зв’язку з карантином, засідання виконкому відбувалось у вузькому форматі, який передбачав участь лише членів виконкому. Серед 35 питань, винесених на розгляд виконавчого комітету, два — глобальні. Це підсумок роботи балансових комісій з фінансової та господарської діяльності установ соціального захисту та підбиття підсумків роботи осінньо-зимового періоду 2019-2020 років.
Спікер з першого питання, завідувач відділу планування діяльності та стратегічного розвитку підприємств міста Едвард Тришневський зазначив, що п’ять бюджетних установ, підпорядкованих управлінню праці та соціального захисту населення, працювали як годинник. Відтак послуги незахищеним верствам населення надавались у повному обсязі і суттєвих проблем, які б вплинули на роботу цих закладів впродовж року, немає.
Більш-менш оптимістичний прогноз і в житлово-комунальній сфері. За словами начальника управління ЖКГ міськради Василя Новачка, взимку вдалось значно зекономити кошти на піщано-соляній суміші. Цьому насамперед посприяла малосніжна зима.
“Практично всього кілька днів був сніг, весь інший час техніка не виїжджала, отож маємо економію на паливно-мастильних матеріалах. Непогано підготувалися до осінньо-зимового періоду і управляючі компанії, які відремонтували велику кількість покрівель і практично вперше ми не мали скарг, щоб десь текли покрівлі в багатоповерхових будинках. Так само мали позитивний результат і з дорогами. Ям на головних магістралях міста практично не було. Якщо й десь траплялися, то протягом місяця їх усували”, — зазначив Василь Новачок.
Наразі як комунальники, так і управляючі компанії готуються до наступного опалювального періоду. Хоча через карантин суттєво недоотримали кошти за надані населенню послуги. Попри це місто не має боргів із зарплат серед комунальних підприємств.
“Станом на 27 травня ми вчасно і в повному обсязі виплатили заробітну плату. Оперативно профінансували частину видатків на об’єкти, які розпочали робити ще у попередні роки або на початку року. Не починаємо будівництво нових об’єктів і не плануємо. Маємо насправді великий мінус”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Аби цей мінус як в математичному рівнянні став плюсом, його потрібно винести за дужки.
“Будемо зменшувати по видатковій частині — це економія коштів, яка передбачались на енергоносії, тому що була тепла зима, на придбання продуктів харчування для навчальних закладів — у карантин заклади не працювали, пільгове перевезення. Є певна економія і на проведенні тендерних процедур та інших заходів. Зекономили вагомі суми. До прикладу, харчування — 25 мільйонів, енергоносії — 12 мільйонів, пільгові перевезення — 20 мільйонів. Тобто ми балансуємо дохідну і видаткову частини в межах цих 108 мільйонів, які бюджет недоотримав”, — зазначив начальник фінансового управління міської ради Сергій Ямчук.
А щоб була змога вирішувати нагальні проблеми по кожній галузі і водночас забезпечити життєдіяльність міста, зокрема й продовжити роботи на стратегічних об’єктах капітального будівництва, на виконкомі вирішили перерозподілити кошти. Поки що розглядається лише один об’єкт, який планують здати в експлуатацію цього року, — це дитячий садок у Лезневому, зведення якого виходить на фінішну пряму. Будівництво на інших об’ктах також продовжується і, за умови надходження коштів до бюджету, вони зможуть отримати фінансування.
Чимало питань, які розглянув виконком на розширеному засіданні, буде винесено на наступну сесію. Відбудеться вона у середи-ні червня.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *